Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försov dig inte på Sjusovardagen

Varning!
På onsdag inträffar Sjusovardagen.
Enligt legenden kommer den som försover sig denna dag att vara trött hela året.

Annons

Sjusovaredagen är en av många gamla högtidsdagar som fallit i glömska. Sju sovares dag, den 27:e juli, infördes i svenska almanackan 1680 och fanns där fram till 1901 då den utgick.

De sju sovarna var enligt en gammal martyrlegend sju kristna män som gömde sig i en grotta för att undkomma kejsare Decius förföljelse under 200-talet. När kejsaren fick reda på deras plan blev han rasande och murade igen grottan.

372 år senare bröt murare upp stenarna vid grottöppningen för att bygga ett stall, och möttes av de nyvaknade sju sovarna. De ska enligt legenden ha trott att de sovit i endast ett dygn.

De berättade sin historia för Theodosius II, den nu regerande kejsaren, och dog efter det.

Minnet av de sju sovarna högtidlighölls i olika sammanhang genom att det 27 juli var tillåtet för alla att sova länge, men den som sov längst fick en mindre populär arbetsuppgift som straff. Andra folkliga traditioner säger att den som sover länge den här dagen, kommer att vara trött ett helt år framåt.

Olycksbådande är också att regn på sjusovaredagen betyder regn i sju veckor framåt. Enligt SMHIs femdygnsprognos regnar det i Fagersta på onsdag…

Mer läsning

Annons