Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första julen i biskopsgården

I september vigdes han till biskop i Västerås stift. Mikael Mogrens första adventsfirande i nya hemmet, den anrika biskopsgården, präglas av återhållsamhet.

Annons
”Jag hänger julstjärnor i fönstret och ställer fram saker jag fått i livet”, säger Mikael Mogren, biskop  i Västerås stift.

Många har passerat det: Det gula stenhuset med anor från 1300-talet, mitt emot huvudentrén till Domkyrkan i Västerås. Men kanske vet inte alla att biskopen, som sedan september heter Mikael Mogren, faktiskt bor där, i en tvårummare.

Årets adventsfirande är hans första i huset och på det nya ämbetet.

– Advent betyder mycket jobb. En anstormning av arbete, säger Mikael Mogren.

Men advent är givetvis också så mycket mer. En möjlighet att stanna upp i tillvaron. Ofta blandas högtiderna i december ihop och kletas samman till det lite slarviga ”jul”. Det är något Mikael Mogren vill ta avstånd ifrån.

– För att livet ska få rytm är det viktigt att det inte är jämnstruket. Annars tror jag depressionen ligger närmare, säger han, och förtydligar:

– Att tända ljus i advent är att rytmisera. Det är inte samma rytm på veckorna i november till exempel.

Det är en regnig, gråblåsig decembermorgon när tidningen släpps in i representationsdelen av byggnaden.

– Den här vintern är urdålig, hela mitt skidprojekt har gått åt skogen, säger Mikael Mogren och skrattar.

I biskopens privata hem fixar och donar nämligen hantverkare, under ledning av en antikvarie, med tätningslister. Tidningen introduceras för biskopsgårdens husfru sedan sju år, Madeleine Gustafsson, och hennes sexårige son Simon Brangefält, som dagen till ära följer med mamma på jobbet.

– Allt hon tar i blir vackert, förklarar Mikael Mogren och ger Madeleine en blick av illa dold beundran.

Och det är bara att hålla med. Representationsbostaden, vars stiliga utbyggnad med bland annat trapphus mot gården ritat av Erik Hahr 1902, är prydligt och sobert inredd. Lite här och där har Madeleine Gustafsson ställt vita julstjärnor odlade i Barkarö.

– Krukorna är från Tradera, säger hon.

I övrigt är det relativt sparsmakat med julpynt.

– Jag hänger julstjärnor i fönstret och ställer fram saker jag fått i livet, säger Mikael Mogren och fortsätter:

– Sedan blir det mer julgrejer, lite tomtar och lite juldukar. Här finns ett jättefint linneförråd med jultextil.

I en av de djupa fönstergluggarna, som vetter mot Domkyrkoplatsen, hänger en brandgult lysande adventsstjärna som Mikael Mogren fått till skänks av en tysk kvinna. Det är en så kallad Herrnhutstjärna, den sortens adventsstjärna som via Tyskland introducerades och lade grunden för traditionen i Sverige.

I den imposanta salongen bjuds det på kaffe, lussebullar och pepparkakor. Men snart är det dags för biskopen att hasta iväg. Advent betyder som sagt mycket jobb.

Biskopen Mikael Mogren vill ogärna blanda högtider. Därför är han återhållsam med julpynt innan julen verkligen  börjat. Trapphuset och en utbyggnad mot gården och Svartån är ritade av Erik Hahr  och uppfördes 1902.
Madeleine Gustafsson är husfru på biskopsgården sedan 2008. Den här dagen är  sexårige sonen Simon Brangefält med mamma på jobbet.
Mikael Mogren, tillsammans med husfrun Madeleine Gustafsson och hennes son Simon Brangefält.
Mikael Mogren pyntar fönstren med julstjärnor, men på det stora hela är det relativt sparsamt med julpynt i biskopens bostad.

Ny biskop sedan september

Namn: Mikael MogrenÅlder: 46 år.

Gör: Är Biskop i Västerås stift. Vigdes den 6 september i Uppsala domkyrka.

Familj: Ensamstående.

Intressen: Film, cykla, serier, arbeta i ladugård, skönlitteratur med mera.

Bakgrund: Uppväxt i en småbrukarfamilj utanför Askersund. Prästvigdes 1996. 2011–2015 var han verksam som stiftsadjunkt i Västerås stift.

Mer läsning

Annons