Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt kallt under nyåret

Tycker ni att det har varit ovanligt kallt ovanligt länge? Då har ni rätt. På flera mätstationer i Sverige är det nya rekord slagna.

Annons

I Stockholm, som har en mycket lång mätserie, får man gå tillbaka till 1700-talet för att finna något som är värre.

Nu blir det väl inga köldrekord i Västmanland under nyårshelgen enligt SMHI, men ändå mellan 5 och 10 grader kallt. Nyårsaftonen kan bjuda på sol.

– Det ser faktiskt ut som om det kan vara en del sol på dagen. Till tolvslaget kan det ha kommit in en del moln, men större delen av dagen kommer det att vara klart och molnfritt. Temperaturen kommer att ligga någonstans mellan 5 och 10 minugrader, säger Anna Hagenblad, meteorolog på SMHI.

Natten mot lördag kommer det in mer moln och man kan vänta snö under förmiddagen, sedan drar molnen vidare.

– Men det är ganska långt fram till dess tidsmässigt, så det behöver inte stämma riktigt, säger Anna Hagenblad.

Sedan klarnar det upp igen under nyårsdagen och temperaturen sjunker ner mot 10 minusgrader. På söndag räknar man med sol och temperaturer på runt 10 minusgrader.

Vad beror det på att det är så kallt?– Kylan har väl etablerat sig helt enkelt. Det började ju med högtryck och kallt men sedan har vi haft lågtryck emellan. Sedan är det ju så att när snön har lagt sig blir det lättare så att det håller sig kallt, säger Anna Hagenblad.

Är den här sortens vintrar och kyla något vi får vänja oss vid nu?– Det är inget jag vågar säga något om.

Liza Pergeman

Annons