Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt stopp på vargjakten

Inget lätt beslut, enligt rättens ordförande. Jägarna upprörda.

Annons

Det blir ingen vargjakt i Färnareviret. De sex vargarna slipper se sig om efter jägare från och med lördag. Kammarrätten i Stockholm fann ingen anledning att riva upp länsrättens beslut om att lägga jakten på is tills vidare. Därmed tar man ett helt annat beslut än kammarrätten i Sundsvall som igår upphävde jaktstoppet i Gävleborg och Dalarna.

- Vi har delar den bedömning som förvaltningsrätten i Uppsala gör att beslutet är oåterkalleligt om jakten tillåts, säger lagmannen Christina Eng som var ordförande för rätten.

- Uppenbarligen har kammarrätten i Sundsvall ställt högre krav än vi för att godkänna inhibitionen.

Beslutet i Sundsvall har redan överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och Christina Eng förväntar sig att även det beslut som hon varit med och tagit kommer att hamna där.

- Det här med inhibition är en intressant rättsfråga. Det här var inget lätt beslut att ta och lång ifrån självklart.

Tycker du det finns anledning för HFD att ta upp frågan?

- Det vore förmätet av mig att säga vad HFD ska göra eller inte göra, säger Christina Eng.

Även kammarrätten i Göteborg gjorde samma bedömning som i Stockholm. Därmed är vargjakten i Örebro och Värmland stoppad.

Carl Schartau, ordförande för Jägarförbundet i Västmanland, tycker att det hela är beklagligt och anser att det är märkligt att domstolarna fattat olika beslut. Enligt kammarrätten i Sundsvalls bedömning var det så pass få vargindivider som skulle skjutas att det inte fanns någon risk att påbörja jakten. Samma sak gäller ju i Färnareviret, anser han.

– Men den juridiska trätan fortsätter och varje dag är värdefull eftersom jakttiden är så kort.

Mer läsning

Annons