Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatta ingrepp ska göras på pojkar

Sverigedemokraterna vill att landstinget upphör med omskärelse av pojkar som inte har medicinska skäl. Men motionen avslogs på landstingsfullmäktige.

Annons

SD:s Maria Andersson Liljedahl anser att omskärelse inte stämmer överens med barnkonventionen – och hon vänder sig mot att föräldrarna får bestämma när barnen är små.

– Det är valfritt för Landstinget Västmanland. Men här kan vi ta ställning för de pojkar som inte själva kan välja om de vill vara delaktiga i denna religiösa och kulturella sedvänja som omskärelse faktiskt är.

Landstinget Västmanland följer socialstyrelsens riktlinjer. Det innebär att man fortsätter att göra omskärelse på pojkar.

– Det är viktigt är att det sker under medicinska, korrekta förhållanden så att barn inte blir skadade för livet. Vi följer lagstiftningen och det socialstyrelsen säger. Börjar vi tveka att följa lagstiftningen är vi illa ute, säger landstingsrådet Denise Norström (S).

Omskärelse görs på urologmottagningen i Västerås

– Våra läkare som utför detta rekommenderar att fortsätta för att det är på ett säkert sätt och de vet att det kommer att ske ändå om det förbjuds, säger Norström.

– Det är inte riktigt att säga att det här görs i alla fall. Vi kan inte ändra lagstiftningen, men Landstinget Västmanland kan börja säga att det inte är okej, säger Maria Andersson Liljedahl.

Mer läsning

Annons