Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP:s tidningschef: Skakad av det som hänt

Thelma Kimsjö, tidningschef och ansvarig utgivare på FP, fördömer starkt attentatet mot den franska tidningen Charlie Hebdo.– Vi ska inte låta oss hotas till tystnad för då är vi på väg mot ett farligt håll, säger hon.

Annons
Thelma Kimsjö, tidningschef och ansvarig utgivare för VLT, Sala Allehanda, Avesta Tidning, Fagersta-Posten, Bärgslagsbladet och Arboga Tidning.

Attentatet i går mot satirtidningen Charlie Hebdo då minst tolv människor sköts ihjäl väcker stor avsky. Tidningen hade tidigare fått hot efter publicerade karikatyrer av profeten Muhammed och publicerade så sent som i går natt en satirteckning på jihadistgruppen Islamiska statens ledare.

– Jag blir väldigt skakad av det som har hänt och det är motbjudande när det sprids rädsla mot det fria ordet, säger Thelma Kimsjö, tidningschef och ansvarig utgivare för Fagersta-Posten.

Hotbilden finns även i Sverige. När Nerikes Allehanda 2007 publicerade Lars Vilks satirteckning av Muhammed utsattes tidningens dåvarande chefredaktör Ulf Johansson för dödshot.

Även Taimour Abdulwahab, som 2010 sprängde sig själv till döds i Stockholms city, angav Lars Vilks teckningar som ett av sina motiv.

– Vi har förut haft enstaka hot mot oss också och har sedan tidigare sett över säkerheten på våra redaktioner. Det största hotet är att det faktiskt känns obehagligt när jag ska fatta publiceringsbeslut som jag vet kan verka kontroversiella. Men min viktigaste uppgift är att vi ska publicera, säger Thelma Kimsjö.

Annons