Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frias efter bländning mot polis

En 31-årig länsbo anklagades av polis för att blända för att ”ge igen”, men frias nu i tingsrätten.

Annons

SKINNSKATTEBERG. Det var i december förra året som länsbon och polisen möttes på riksväg 68, i höjd med Skinnskatteberg. För tingsrätten har polisen uppgett att han och kollegan, som färdades med honom, körde en bil som var utrustad med extraljus på taket. När han såg en mötande bil närma sig, stängde han av sina vanliga helljus och strax därpå extraljusen på taket.

Enligt honom ska den mötande bilen ha tänt sina stora extraljus så att han och kollegan bländades. Polisen har uppgett i vittnesförhör att han uppfattade det som att föraren tände extraljusen för att ”ge igen”.

Den 31-åriga länsbon förnekar brott och hävdar att han och hans medpassagerare fick möte av en bil som hade väldigt starka extraljus tända. Extraljusen i fronten stängdes av, men inte de på taket varför länsbon ska ha blinkat med sina helljus två gånger för att uppmärksamma den mötande bilen om det. Länsbons medpassagerare, och ägare till bilen, har vittnat om att bilen de färdades i inte har några extraljus.

Också polisens kollega har hörts som vittne och uppgett att de bländades av den mötande bilen men att han inte minns så mycket mer av den aktuella händelsen.

Tingsrätten konstaterar att polisens uppgifter om att den mötande bilen hade extraljus, motsägs av både bilägaren och den tilltalade samtidigt som det andra vittnets, poliskollegans, uppgifter anses ha ett ”kraftigt begränsat bevisvärde”. Tingsrätten beslutar därför att åtalet ska ogillas.

Lina Svalbro

Annons