Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt frukostkrig hos  polisen i Västmanland

Länspolismästare Lars Hallberg har satt stopp för polisens frukostvanor. Nu mullras det i polishuset.

Annons
Länspolismästare Lars Hallberg sätter P för Västmanlandspolisens hemlagade frukost.

I tisdags informerades personalen om att det är slut på polisens långfrukostar. Det är inte längre okej att handla frukost och sedan tillaga den på arbetstid.

– Det är hela proceduren jag är emot. Att först åka och handla och sedan ställa sig och fixa i ordning allt. Koka ägg, skära tomater etcetera. Det blir många arbetstimmar på ett år, säger Lars Hallberg.

Han vill understryka att han inte är emot frukostmåltiden som sådan.

– Det är en rättighet alla har. Att ta en kopp kaffe och en smörgås och utbyta tankar med varandra.

Lars Hallberg säger att han reagerade på frukostätandet redan för fyra år sedan när han kom till myndigheten.

Varför tog det då sådan tid innan något hände?– För att jag har överlåtit den frågan på cheferna, men när inget hände var jag tvungen att ta tag i det här.

Flera poliser har reagerat på nyordningen.

– Det är löjligt. Vad kan det göra om vi åker och handlar i uniform? Det är lika mycket ett preventivt syfte. Att vara i en butik kan exempelvis beivra snatterier. Eller om någon tänkt råna butiken i fråga – ser han att det står en polisbil utanför, ja, då kanske vi har förhindrat det brottet, säger en polis som vill vara anonym.

Länspolismästarens förslag om att äta i polishusets cafeteria är inget som lockar, enligt polisen.

– För oss är det en kostnadsfråga, säger polisen.

Är det korrekt?

Lars Hallberg, poliserna tolkar det som att de inte längre får gå in i butiker i uniform.– Det är inte en uniformsfråga, det är bristen på effektivitet. Men det är klart att det blir upprört i leden. Jag har satt stopp för en mångårig tradition hos polisen i Västmanland, en tradition som funnits lika länge som det funnits poliser.

Så det är OK att stanna till vid en pizzeria och hämta mat?– Ja, den är ju färdig åtminstone, säger Lars Hallberg.

Men ilskan över frukostfrågan är bara ett symptom på polisernas frustration. Det säger en ordningspolis:

– Vi poliser i yttre tjänst blir överkörda hela tiden. Vi har inget att säga till om, och vi är ständigt underbemannade. Det är klart att det sliter.

Enligt den polisen var det här spiken i kistan.

– Länspolismästaren förstår inte vad han har gjort. Han har tagit bort de enda gemensamma stunderna vi har. Under en sexveckors-period gör vi ett sjudagarspass. Det är de mornarna det handlar om. Nu kommer många att söka sig härifrån.

Enligt ordningspolisen är det sällan de hinner äta över huvud taget. Knappt gå på toaletten.

– Ändå ska vi göra mer och mer. Det enda vi får veta är att vi inte uppfyller våra produktionsmål. Att vi inte tar tillräckligt många drograttfyllerister, att vi inte uppfyller antalet blåskontroller.

Men om ni inte hinner det kanske de långa frukostarna inte är en så bra idé?– Det var det enda vi hade kvar. De enda gångerna vi hade tid att prata ordentligt, vilket är nog så viktigt. Och det handlar inte om att vi sitter i en timme och käkar frukost. Det är överdrivet.

Polisen i fråga tycker att polisledningen i stället borde ägna sig mer åt frågan om sommarens bemanning i stället för att klocka deras frukostar.

– Som det ser ut nu kommer vi inte att klara sommaren.

Ann-Sofie Sannemalm

Mer läsning

Annons