Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel Wikström: ”Jag förstår läkarnas oro”

Organisationen inom vården löper stor risk att missa de patienter med störst behov, menar hälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S).

Annons
Regeringens tillitsdelegation innehåller flera delar med målet att förändra styrningen av sjukvården. ”I Västmanland vet jag att man redan har stort fokus på att förändra och förbättra verksamheten”, säger Gabriel Wikström (S), som ser statens delegation som en chans till ytterligare förbättringar. Här besöker Wikström medicinkliniken på Västmanlands sjukhus i Västerås.

Flera läkare riktade i måndags allvarlig kritik mot styrningen av den svenska sjukvården i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet.

Neddragningar av vårdplatser beror till avgörande del på att en ökad byråkratisk styrning av sjukvården har införts utan vetenskapligt underlag, menar läkarna.

”Jag kan i stora delar förstå deras oro och välkomnar debatten”, skrev Riddarhyttebördige Gabriel Wikström (S), hälso-, sjukvårds- och idrottsminister, i en replik i SvD Debatt i tisdags.

Vad var det du syftade på?

– Det finns ju en oro att vi de senaste 20-25 åren tillämpat metoder att styra hälso- och sjukvården som mycket går ut på att mäta kvantitet.

– Till exempel att vårdcentralen får betalt per läkarbesök och att varje besök ska ta 20 minuter. Men vissa behöver mer tid, exempelvis multisjuka äldre. Man får ett system som sållar bort dessa patienter. Risken är att fokus inte blir på patienters behov utan där man tjänar mest pengar, tillägger han.

Vårdens ersättningsmodeller, menar Wikström, behöver analyseras för att få en bättre styrning och en mer behovsanpassad vård. Det är en del av regeringens tillitsdelegation från i våras. I arbetet ingår även att analysera den statliga tillsynen.

– I dag sker den ofta när problemet redan uppstått. Vi vill se en mer dialogbaserad tillsyn, där man kommer in tidigare i processen. Syftet måste ju vara att undvika att fel över huvud taget uppstår, säger Wikström.

Läs mer:  Sensationen har blivit en etablerad minister

Ministern jagar Pokémons

Wikström rankas högre än Zlatan

Mer läsning

Annons