Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal kurort fylldes med liv och rörelse

Digerkälla har varit känt sedan medeltiden och lockar fortfarande besökare. I lördags återinvigdes den renoverade paviljongen.

Annons
Kommunalrådet i Norberg, Åsa Eriksson, S, invigningstalade och klippte band. Hon har även provsmakat vattnet.

NORBERG. Inga-Britt Persson, som är den elfte generationen inom sin familj att äga marken, visar upp ett kassakvitto från 1913 då Digerkälla var i fullt bruk.

Än kanske den gamla kurorten har en bit kvar tills folk börjar betala för att dricka ur hälsokällan och bada i bassängen igen, men i lördags fick Digerkällan i alla fall återuppleva en del av sin forna glans. Då besökte ett 70-tal personer återinvigningen av den nyrenoverade paviljongen.

– Förr var det ju alltid så här mycket folk här. Det är jätteroligt att det bevaras, säger Inga-Britt Persson.

Kommunalrådet Åsa Eriksson, S, klippte band och höll tal. Hon har också testat att dricka vattnet.

– Det är gott. Men jag känner mig nog varken friskare eller sjukare efteråt – fast det kanske beror på att jag inte badade i bassängen också, säger hon.

Hon tycker det är bra att Digerkälla har rustats eftersom det är ett av Norbergs kulturhistoriska utflyktsmål. Hon kan tänka sig att fortsätta en försiktig renovering av området.

– Vi vill gärna rensa upp även i den gamla bassängen. Men det måste i så fall ske med hänsyn och respekt mot markägaren.

Arrangör var Bergslagsbygdens LRF, som passade på att förlägga sin årliga skogsdag vid Digerkälla. Med fanns även Skogsstyrelsen, länsstyrelsen, kulturmiljöenheten på Norbergs kommun och AB Karl Hedin.

Jesper Eriksson

Inne i paviljongen fanns hink och kåsa för den som ville smaka på det hälsobringande vattnet.
Den gamla bassängen kan bli nästa renoveringsobjekt.
Fornlämningar, i det här fallet grunden till ett av husen på området, har markerats med höga stubbar för att ge en signal till skogsarbetare i framtiden att ta det försiktigt med sina maskiner.
Ing-Marie ”Pim” Pettersson Jensen (till höger), chef för kulturmiljöenheten på Norbergs kommun, fanns på plats för att guida besökare och berätta om historien bakom Digerkälla.
Annons