Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal militär ny förbundschef på NVU

Norra Västmanlands utbildningsförbund, NVU, har anställt Mats Berglund som ny förbundschef. "Jag lockas av att jobba övergripande med skolan", säger han.

Annons
Mats Berglund börjar första december som ny förbundschef på NVU.

Göran Wänglöf går i pension i höst och NVU:s direktion har redan hittat hans efterträdare.

Mats Berglund arbetar i dag som rektor på Västerbergslagens utbildningscentrum i Ludvika. Den första december börjar han sitt nya jobb i Fagersta.

– Det som lockar är utmaningen att få möjlighet att jobba med frågor som påverkar hela skolan. Som rektor på en skola så har man bara sin skolenhet att jobba mot, säger Mats Berglund.

– Lockningen är att jobba mot helheten inom alla tre kommunerna och att eleverna som väljer att gå hos oss ska komma ut i arbetslivet efter att de gått yrkesprogram eller att de får en bra studieförberedelse inför eventuella vidare studier.

Mats Berglund har i över tio år arbetat i skolväsendet. Han är bördig från Boden och som ung man sökte han sig, likt många i hans ålder på orten, till försvaret för arbete.

Efter att ha arbetat som officer sedan 1984 så bestämde Mats Berglund sig för att byta yrke 2001. Han tog lärarexamen på Luleå tekniska universitet och arbetade sen på olika skolor i Norrbotten.

– 2008 sökte jag jobb i Ludvika kommun som rektor och har under de senaste fyra åren jobbat på VBU, som är också ett kommunförbund som NVU, säger Mats Berglund.

Att det blev Ludvika är på grund av att hans fru är därifrån och de kände att de ville flytta söderut.

– Jag gjorde ett aktivt val att läsa till lärare. När jag gick in i skolvärlden tänkte jag att jag kanske skulle gå över till skolledarskapet. Då kände jag att jag bör ha bakgrund som lärare och ha arbetat som lärare, säger Mats Berglund.

– Det var viktigt för mig att kliva in i den rollen först. Jag vet att det finns de som har gått raka vägen, med varierande resultat.

Utmaningen som han ser framför sig är den stora grupp nyanlända som ska börja skolan.

Men också att få fler att välja att studera på NVU.

– Det är också att titta på friskolorna. Hur får vi ungdomarna som väljer att gå på program på friskola som vi också har att välja oss i första hand. Sen lockar det alltid ungdomar att åka till storstaden. Jag har sett vid tågstationen hur många det är som väljer att åka till Västerås, hur ska vi få dem att välja oss, säger Mats Berglund.

Han nämner att en annan utmaning på lång sikt är att få fler att välja yrkesprogram.

– Det är de som går ut i arbetslivet och bidrar med skattepengar till kommunerna eftersom de ofta stannar. Om man tittar på de som studerar vidare på annan ort så flyttar de inte alltid tillbaka, säger Mats Berglund.

Mer läsning

Annons