Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensam önskan bakom boendestarter

Hopp om starkare ekonomi är ett gemensamt motiv.

Annons
Det finns fem flyktingboenden i norra länsdelen: Norrbygården, Björkås, Fliken, Klackbergsgården och Brukshotellet i Skinnskatteberg.

Asylboendet Klackbergsgården drevs av Mats Nilsson och Nina Åström under åtta år som hotell och konferensanläggning – med lite knackigt resultat.

– Beläggningen var inte riktigt så bra som vi ville. Då förde vi en intern diskussion innan vi satsade på det hela, säger Nilsson.

Asylboendet Fliken drivs av Pierre och Maria Heramb. Pierre har en mångfacetterad bakgrund – han har arbetat inom event- och nöjesbranschen, enligt egen utsago bland annat i Shanghai och Hongkong. Han har också arbetat på ett fiskrenseri. Asylboendet startades mot en bakgrund av bristande ekonomi.

– Vi hade en anläggning som hade svårt att få ekonomisk bärighet. Givetvis fanns ekonomin med i bilden från början. Men under resans gång är det inte så – i dag skänker vi pengar av det vi tjänar, säger Pierre Heramb.

Hur mycket företaget skänker svarar han inte på.

Brukshotellet i Skinnskattebergs ägare är Glas och byggfog i Örebro, ett företag i byggbranschen. Företaget uppvisar en kraftig omsättningsökning sedan man också började med asylboende.

– Det är ett ben till att stå på. Det är en av anledningarna till att vi började med asylboende, säger Per-Olof Carlsson, styrelseordförande i Glas och byggfog.

Läs mer: Miljoner delas till ägare

Läs mer: Vill minska kostnaderna

Läs mer: Fördelningen mellan företagen

Mer läsning

Annons