Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Graffitiväggar ratas av NVK

NVK vill inte se några fler lagliga graffitiväggar i Norberg. De riskerar att leda till mer klotter och större saneringskostnader, enligt förbundschefen Harold Nilsson.

Annons
Socialdemokraten Ola Jonsson skrev i en motion att Norberg borde ha fler lagliga graffitiväggar.

NORBERG. Det blir inga nya graffitiväggar om Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, NVK, får bestämma. De menar att det kan leda till mer olagligt klotter. Socialdemokraten Ola Jonsson håller inte med.

I Spännnarhyttan finns i dag Norbergs enda lagliga graffitivägg. Socialdemokraten Ola Jonsson har föreslagit att det borde skapas ytterligare en i kommunen. Orsaken är att han tycker att graffiti är en konstform som behöver få mer utrymme.

–Jag vill gärna ha en vägg närmare centrum, säger han.

NVK tycker inte att det är en bra idé och vill att förslaget avslås.

–De lagliga väggarna blir platser där klottrare lärs upp, säger Harold Nilsson.

NVK har tagit del av andra kommuners erfarenheter samt haft kontakt med polisen. Harold Nilsson menar att den samlade expertisen pekar på att lagliga väggar ofta leder till mer klotter.

Dessutom säger han att de kan försvåra polisens arbete eftersom misstänkta klottrare, som har sprejburkar och färg på händerna, kan säga att de kommer från en laglig vägg.

Harold Nilsson påpekar att förbundet inte har något emot graffiti som konstform. Däremot har de nolltolerans mot klotter och sanerar allt. Något som kostar mycket pengar.

–Vi upplever att klotter är ett stort bekymmer i dag, säger han.

Men var ska graffitin ta vägen om man inte skapar lagliga väggar?

–Det tycker jag inte är en fråga för oss. Vi ska förvalta det offentliga rummet och är rädda om det och vill inte ha några onödiga kostnader, säger Harold Nilsson.

Ola Jonsson är inte förvånad över att NVK ratar hans förslag men han tycker att det är synd.

–Vi måste ha utrymme även för den här konstformen.

Han menar att det alltid finns de som förstör för andra och målar på olagliga platser. Men han tror inte att fler väggar leder till mer klotter, snarare tvärtom eftersom det då finns alternativ för dem som inte vill begå brott.

–Har du ingenstans att ta vägen, var ska du då vara? Det är ganska naturligt att man klottrar då, säger han.

Kommunstyrelsen väntas fatta beslut om graffitiväggen den 18 juni. Ola Jonsson hoppas att förslaget går igenom och säger att han kommer att fortsätta arbeta för graffitikonsten.

Anders Jansson

Annons