Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannar tar strid med namninsamling

Flera ifrågasätter lämpligheten i ett eventuellt HVB-boende i Fagersta herrgård. Grannarna är oroliga för att det skyddade huset byggs om.

Annons
Planritningen visar att herrgården (orange) är Q-märkt.

De fyra köparna av Fagersta herrgård har gett uttryck för planer på att starta ett så kallat HVB-boende i byggnaden. Grannar i området Andra sidan är kritiska.De påtalar risk för den sociala oro som ett boende kan medföra och ifrågasätter lämpligheten med ett HVB-boende i ett barnrikt område.

Herrgården är Andra sidans äldsta byggnad. Flera personer som Fagerstaposten pratat med uttrycker också oro för eventuella krav på att det Q-märkta huset, beläget i ett område som är klassat som kulturreservat, måste byggas om.

Kommunalrådet Marino Vallsten, (S), uppger att kommunen fått påtryckningar från medborgare per brev och telefon.

–Jag kan personligen hålla med om att detta är kanske inte den bästa placeringen för ett HVB-boende främst med tanke på närheten till flyglarna och de som bor där, säger Marino Vallsten, som själv bor på Andra sidan.

Nu startar grannarna till herrgården en namnlista för att visa sitt missnöje med de eventuella planerna. Listan ska lämnas över till kommunen.

Kommer du att skriva på?

–Nej, det gör jag inte. Det är inte lämpligt att jag skriver på en lista som sedan ska lämnas över till mej själv, säger kommunalrådet.

Läs mer: Sällan kommuner påverkar HVB-beslut

Kulturmärkning

Herrgården är märkt med stora Q och som kulturreservat enligt plan från 1988. Stora Q och kulturreservat togs bort i nya PBL från 2010 men skyddet gäller enligt lilla q. Lilla q är starkare än k-märkning då det är en skyddsbestämmelse som kan reglera sådant som inte kräver bygglov, till exempel interiörer. q betyder att verksamheten måste underordnas kulturminnesvärdet. Vad som är av värde beror av det enskilda fallet och utreds av byggnadsantikvarie.

Källa: Byggnadsantikvarie Jan Melander, Västerås kommun

Annons