Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han är kritisk mot brandbeskedet

Utredningen om skogsbranden ska vara klar ett halvår tidigare än det först var tänkt. Något som riksdagsledamoten Stig Henriksson (V) är kritisk till.

Annons

 Den dåvarande regeringen bestämde i augusti att utredningen om skogsbranden skulle vara färdig 1 september i år. Men den nya regeringen vill ändra på det beslutet – man anser att ett halvårs utredningstid räcker.

– Att vi lär oss något vettigt för framtiden är det enda positiva vi kan få ut av en katastrof. Det riskerar vi att tappa bort nu, säger Stig Henriksson.

Han har lämnat in en interpellation till stadsrådet Anders Ygeman med flera kritiska frågor rörande den kortare utredningstiden.

– Risken finns att det blir en sämre utredning. De som fått uppdraget har lagt upp ett arbete och några veckor innan får de reda på att den ska vara klar 1 mars, säger Stig Henriksson.

Enligt det nya förslaget ska också Myndigheten för samhällsskydd och beredskap hantera delar av utredningen.

– MSB var i hög grad en aktör i branden. Det är sällan lämpligt att utreda sig själv, säger Henriksson.

Det är bara någon månad till den föreslagna inlämningen av utredningen. Henriksson hoppas att regeringen kan fatta ett snabbt beslut.

– Jag är en boren optimist och hoppas på att de tar sig en funderare och går tillbaka till ursprungsförslaget.

Behov av att dra lärdomar

Efter ett regeringssammanträde 14 augusti 2014 kom direktivet om utredningen efter skogsbranden.

Den dåvarande regeringen skriver i direktivet att man anser det finnas ett behov av att dra lärdomar av skogsbranden för att ” ... utveckla och förbättra Sveriges beredskap och förmåga att hantera allvarliga olyckor och kriser”.

Utredningen skulle vara klar 1 september 2015.

Mer läsning

Annons