Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han fick ögonkontakt med tjuven vid dörren

Ljudet av krossat trä visade sig komma från en inbrottstjuv. Tidigt på morgonen ställdes Stefan Magnusson öga mot öga med en brottsling – i sitt eget hem.

Annons
Fagerstabon Stefan Magnusson drabbades av ett inbrottsförsök och hans husdörr skadades. ”Kul sätt starta semestern på, det här innebär merarbete. Någon måste fixa till dörren och dörrkarmen”, säger han.

– Det lät som om en grävling försökte gräva sig genom dörren. Det lät högt och var ljudet av trä som krossades, säger Fagerstabon Stefan Magnusson.

I måndags klockan 05.20 väcktes han av ljuden.

– Först trodde jag det var sonen som bankade på dörren. Han hade kanske glömt nyckeln, säger Stefan.

Han gick till dörren och såg en främmande person som med kraftiga ryckningar försökte bryta sig in med en kofot.

– Han hade huvtröja och keps. Jag tog telefonen och ringde 112 och talade om att ett inbrott pågick, säger Stefan Magnusson och fortsätter:

– Jag blev inte direkt rädd, snarare förbannad. Jag gick från sömndrucken till fullt alert direkt.

Stefan stegade fram till dörren och ställde sig vid fönstret. Brottslingen tittade upp. En kort stund hade de ögonkontakt.

– Jag kände en skräckilska: ”vad är det som håller på att hända”?. Han ropade ”åh fan” och sprang i väg,

En polispatrull kom till huset efter ungefär sex minuter. De spanade efter brottslingen utan resultat. Ännu finns ingen misstänkt.

– Någon har våldfört sig på mitt privatliv. Jag kommer förmodligen att känna mig otrygg nu framöver, säger Stefan Magnusson.

Polisens råd till den som ser en tjuv

Att ett inbrott äger rum medan boende är hemma är sällsynt, berättar Lars-Göran Backström på polisens utredningssektion i Fagersta.

– Det är väldigt ovanligt. Normalt är att tjuven eller tjuvarna drar iväg om folk är hemma, säger han.

Den som ser att en tjuv försöker ta sig in i sitt hem ska larma 112.

– Ring 112 och påkalla hjälp. Jag skulle inte rekommendera någon att hålla fast en sådan person, som kanske har kofot eller andra tillhyggen, säger Lars-Göran Backström.

– Det man kan göra är att göra iakttagelser: kläder, skor, längd, ålder, så mycket som möjligt. Och i en liten ort som Fagersta är chansen ganska stor att polisen känner till personen i fråga, fortsätter han.

Förra året anmäldes 98 inbrott i Västmanland under juli och augusti; 80 var fullbordade och de andra försök till inbrott.

Ett av de bästa tipsen för att undvika tjuvar är att se till att posten tas undan under semestern.

Annons