Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han lever sin pojkdröm - provkör supersportbilar

Bilentusiasten har blivit ett Youtubefenomen.

Annons

I skrivande stund har Gustav Träffs videor på hans youtubekanal setts 298 367 925 sedan uppstartandet 2006. För ett år sedan hade han 50 000 likes på sin Facebooksida, nu har han över miljonen.

För tio år sedan skapade Gustav Träff Youtubekanalen GT Board. Kanalen består av videos där han testkör supersportbilar från världens mest exklusiva biltillverkare på flygfält runt om i Sverige.

– Det kan vara att det kommer ut en ny bilmodell som jag vill testa om den är så bra som tillverkaren säger. Vissa menar att deras bil är väldigt snabb men så jämför man och så kan det visa sig att de inte är snabbast ändå, säger Gustav Träff.

Sedan 2011 jobbar han heltid som egen företagare med att testköra exklusiva, snabba bilar mot varandra, filma det och lägga upp det på youtubekanalen. Han tjänar en del på sina videos men än så länge inte tillräckligt för att kunna leva på intäkterna i ett längre perspektiv.

– Det är bilintresset som driver mig. Hade jag sett en Bugatti på gatan nu hade jag hoppat ut och filmat den. Jag är helt enkelt nyfiken på hur bra bilar går och jag är tacksam över att folk är villiga att lägga tid på det och mig.

Vad är de största fördelarna med ditt jobb?

– Det bästa är väl det som de flesta egna företagare känner att man bestämmer över sin egen tid och gör det man är intresserad av. Det känns inte som ett jobb.

Kan det inte bli för mycket av det goda då?

– Där är det bra med min dotter Ella, som är 8 år, för hon kan säga att ”kan vi inte hitta på något annat nu”.

Hur länge tror du att du kommer göra det här?

– Jag ser inte att jag kommer sluta med det här. Det är kul att göra, jag är nyfiken på hur bilarna går och jag får träffar många galna människor med gemensamt intresse.

Hans publik finns i hela Sverige men till en stor del också i USA, Tyskland, Frankrike och Ryssland. Hans youtubekanal har 214 674 prenumeranter och många fans hör också av sig.

– Jag får feedback från hela världen. Ser man procentuellt så är sverige omkring 5 till 10 procent av min publik. Jag får mejl, handskrivna brev och en del telefonsamtal. Sedan är det många unga killar på stan (Stockholm. reds anm) som brukar känna igen mig.

Vad skulle vara drömbilen att testköra?

– Det är den nyutkomna Koenigsegg och Bugatti Chiron. Någon av de två hade jag gärna provat.

Vad vore den ultimata jämförelsen?

– Min tanke är att köra ett jaktplan, Gripen mot en Koenigsegg. Svenskt superplan mot svensk superbil. Det hade vart en given succe och vinnaren i allafall på mark kan nog vara den utan vingar, säger Gustav Träff.

Annons