Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han satsar högt trots lägre rot

"Jobben kommer inte att försvinna bara för att rotavdraget sänks”, säger Joacim Eriksson som nu lämnar sin tioåriga anställning till att satsa på egen byggfirma.

Annons

Tanken om att någon dag driva egen byggfirma har legat latent hos Joacim Eriksson sedan hans första sågade bräda.

– Min far har arbetat inom bygg jämt och när jag själv började i branschen kändes det bara rätt. Men jag ville bygga upp ett starkt kontaktnät och känna att jag behärskar och känner mig trygg i vad jag gör. Och det gör jag nu, säger han.

Läs mer: Därför växer hans byggföretag rejält

Att starta eget samma år som rotavdraget sänkts från 50 procent till 30 procent, skräms han inte av. Han har flera vänner som driver egna företag och pappa Larsas livslånga erfarenhet till hands.

– Jag känner mig trygg med familj och vänner omkring mig som stöttar. Det kommer säkert vara så att folk tänker igenom sina byggen eller renoveringar mer nu än tidigare. Att man prioriterar vad som är mest akut. Men eftersom en annan är flexibel så är det inget som hindrar mig från att ta mig an jobb även utanför Fagersta, om så skulle behövas, säger Joacim och fortsätter:

– Men har du ett tak som läcker så behöver ju jobbet göras. Och de som verkligen vill ha någonting gjort av en hederlig byggare väljer nog att anlita ändå. Jag är inte orolig, säger han.

Läs också: Rusch för snickare innan regeländring

Att det finns många byggfirmor i Fagersta med omnejd ser inte Joacim heller som ett hinder i att starta eget.

– Det finns alltid jobb och det räcker till alla. Och jag kommer inte ta åt mig en massa projekt samtidigt för att bunkra upp med jobb. Det är någonting som jag har lärt mig under dessa år. Det blir aldrig bra, varken för en själv eller för personerna man bygger åt, säger han och fortsätter:

– Att ha påbörjade jobb här och var är inte effektivt alls. Det blir bara stressigt och bygget drar ut på tiden. För mig känns det bäst att ta ett jobb åt gången och slutföra det ordentligt. Jag vill att kunderna ska känna sig nöjda och för mitt eget ryktes skull, säger Joacim.

Den första april är tanken att Joacims firma, JMK byggservice AB, ska vara i bruk och jobben har redan börjat rulla in.

– Det känns riktigt kul det här. Branschen är stor och jag har samlat på mig mycket kunskap i ryggsäcken, säger han.

Läs mer: Stora effekter när rotavdraget sänks

Mer läsning

Annons