Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill sätta färg på Högbyn med paintball

Är det möjligt att köra paintball i Högbyn? Det undrar bland annat Niklas Katajamäki, som nu ställer frågan till Fagersta kommun.

Annons
”Ett scenario skulle kunna vara bankrånare och poliser”, säger Niklas Katajamäki om framtida rollspel i den övergivna byggnaden i Högbyn. Han föreslår Fagersta kommun att överlåta byggnaden åt lokala paintballentusiaster.

I paintball möts två lag som ska eliminera sina motståndare med en markör, ett vapen med kulor fyllda med färg.

– Krig är fel ord. Det är mer som rollspel, säger Niklas Katajamäki som kört paintball i tre år.

Han är en av dem som är intresserad av att starta en paintballförening i Fagersta, om Fagersta kommun kan tänka sig att skänka bort en av byggnaderna i Högbyn eller sälja den.

Niklas Katajamäki och några andra har tidigare haft en lokal i Vad, men är nu utan ställe att vara på. Därför är det önskvärt för dem att starta upp en paintball-verksamhet i Högbyn, gärna från och med våren.

– Det är ett jäkla bra ställe att vara på. Vi behöver inget värstingställe. Det är bra som det är nu, säger Niklas Katajamäki.

Men han tillägger att ett eventuellt övertagande av byggnaden skulle innebära att paintballföreningen skulle bli tvungen att genomföra en säkerhetsgenomgång ändå.

Paintballkulorna är biologiskt nedbrytbara och sporten skulle således kunna genomföras också utomhus utan att störa naturen.

– Det finns många möjligheter här uppe. Det är synd att bara låta det vara, säger Niklas Katajamäki, som tycker det vore roligt om flera föreningar kunde göra saker tillsammans i Högbyn.

Bo Axelsson är fritidsintendent på Fagersta kommun. Han har tagit emot förfrågan om paintball i Högbyn.

– Jag har svarat att jag återkommer när jag kan svara på det. De är intresserade av att köpa eller få fastigheten, säger Bo Axelsson.

Men han tillägger att det är många som hör av sig till kommunen angående Högbyn med idéer om vad för verksamheter som skulle kunna vara där.

– Det dyker upp med jämna mellanrum, olika människor som har lite funderingar och idéer, säger Bo Axelsson.

Han anser att det är väldigt svårt att säga vilken bärkraft de olika projekten har.

– Ingen idé är väl omöjlig. Men hur möjlig den här idén är, är jättesvårt att säga. Det är många saker som ska stämma för att det ska gå att genomföra.

Norra Västmanlands kommunalteknikförbund ansvarar för byggnaderna medan utbildnings- och fritidsnämnden är med och beslutar om eventuella aktiviteter.

– Det är roligt när folk engagerar sig. Vi försöker uppmuntra det inom de ramar vi har, säger Hans Granlund (V) nämndens ordförande.

Niklas Katajamäki tycker

att paintball-förslaget vore en satsning på unga människor i trakten, inte minst de som inte är intresserade av exempelvis fotboll eller hockey, och tror att det skulle kunna finnas intresse för tävlingar och mindre turneringar i paintball.

– Att få i gång något här skulle gynna stan jättemycket, säger han.

Mer läsning

Annons