Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handhygien viktigt i förkylningstider

Förkylningstiderna har ännu inte börjat. Men snart kan den och influensan komma.

Annons
Sjuksköterskan Pernilla Jansson och biträdande sjukhuschef Ellinor Smeds har ännu inte märkt av att influensatiderna börjat.

På vårdcentralen Mitt hjärta på Bergslagssjukhuset har man ännu inga indikationer på att någon influensatid skulle ha påbörjats. Men vaccinationen mot influensa har börjat.

– Man gör en riktad insats mot dem som finns i riskgrupperna. Som personer över 65 år, gravida kvinnor och personer med kroniska sjukdomar, säger Ellinor Smeds, biträdande sjukhuschef.

För att minska risken av att drabbas av en förkylning eller influensa rekommenderar sjuksköterskan Pernilla Jansson bra handhygien.

– Tvätta händerna och nys dig i armvecket. Det är ganska enkelt, säger hon.

Andra saker man kan tänka på är att använda engångspapper när man snyter sig och att tvätta händerna innan och efter en måltid.

Förkylning orsakas ofta av virus, och det kan inte antibiotika påverka.

– Använd i stället smärtlindring och ta tabletter som är nedsättande mot feber, säger Pernilla Jansson.

För den som vill ha bra rådgivning rekommenderar de att kontakta 1177, antingen över telefon eller på internet.

– De har uppdaterad information på nätet och även tider för när man kan vaccinera sig mot influensa, säger Elinor Smeds.

Stoppa inte vitlök i örat

Vid förkylning hjälper inte antibiotika, utan kroppen läker själv infektionen. Det finns dock olika sätt att lindra symptomen.

Det är bra att vila kroppen. Vid en kraftig förkylning är det bäst att vara hemma första dygnet. Men det är bra att röra på sig, så du behöver inte ligga till sängs.

Att äta vitlök är en vanlig huskur, men det ska inte finnas några vetenskapliga bevis för att det förebygger eller botar en förkylning. Vårdguiden rekommenderar heller inte att stoppa vitlökskyftor i örat, då risken är att den sväller och fastnar.

Men att dricka lite mer vatten, honungsvatten eller annan dryck vid förkylning kan lindra besvären.

Källa: Vårdguiden

Annons