Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handlingsplan för fiberutbyggnad

En handlingsplan för fiberutbyggnad i Norbergs kommun har antagits. I den kartläggs vilka möjligheter det finns för kommunen att byarna ordna fiber.

Annons

Norberg. Kommunens bredbandsstrategi anger att kommunens roll är att stötta. Men mellan byarna har inte fiber dragits så för byalag som vill ordna fiber åt boende så måste de ha ett nät att ansluta sig till.

Vad gäller tätorten bör kommunen i första hand se om kommersiella aktörer kan bygga ut fiber. Men enligt handlingsplanen fattas 1,5 miljon för kommersiell utbyggnad och föreslår att kommunen går in och stöttar utbyggnaden i centrala Norberg.

Handlingsplanen pekar på att Engelbrektsloppets initiativ att bredda gamla järnvägsbanken runt Noren är ett bra tillfälle att även lägga fiber i samband med det. Det skulle kosta ungefär 200 000 kronor och underlättar för Flängan, Kylsbo och Nordansjö att ansluta sig.

Vattenfall ska göra om luftledningen längs väg 256 ner mot Hönsgärdet till en markledning. För 700 000 kronor kan kommunen passa på att lägga fiber. Priset kan sjunka om Vattenfall ger ett bra pris på samförläggning och om kommunen beviljas kanalisationsstöd.

Om kommunen drar fiber till Mimerlaven skulle antennerna där kunna förstärkas så att Fragg och Gäsjö, dit det kostar mer att gräva, kan få trådlös fiber. Dessutom kan kommunen agera nätuthyrare och få intäkter på fibernätet.

Annons