Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans avsikt var att döda

Här kommer en kortare sammanfattning av det som sas under presskonferensen om åtalet på Ikeamördaren.

Annons
Mordmisstänkte Abraham Ukbagabir visar hur han höll kniven när han knivhögg offren.

36-årige Abraham Ukbagabir åtalas för morden på en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son på Ikea den 10 augusti.

Abraham Ukbagabir hade före besöket på Ikea varit på ett möte med Migrationsverket. Han hade fått besked om att han skulle avvisas till Italien och blivit desperat.

Han har erkänt att han först gick på stan och letade efter knivar, men att han inte hittade några lämpliga. Därefter åkte han till Ikea med sin 23-årige kamrat. Hela tiden var hans mål att döda.

Inne på husgerådsavdelningen ska han ha öppnat knivförpackningar och attackerat kvinnan och hennes son. Gärningsmannen och offren hade inte någon koppling. Kvinnan dödades med ett kraftigt knivhugg - ett cirka 20 centimeter långt så aortan skars av. Hennes son fick flera skador. Händelseförloppet tog mindre än en minut.Offren avled på plats av skadorna från knivhuggen.

Attacken kom helt oväntat för den 23-årige man som var med 36-åringen på Ikea. Dådet är inte fångat av några övervakningskameror.

Han har haft tankar tidigare än den 10 augusti på att döda antingen andra eller sig själv för att få stanna i Sverige. Han har inte berättat om sina tankar för någon.

Abraham Ukbagabir ska inte ha lidit av någon psykisk störning vid den aktuella attacken..

Abraham Ukbagabir advokat Per-Ingvar Ekblad:

-Det finns inga ursäkter till det som hänt. Samtidigt kan det finnas en förklaring. Det får den rättspsykiatriska undersökningen visa. Det som har hänt är fruktansvärt. Han har alltså dödat två personer.

Mördarens kläder. Han försökte ta sitt liv genom att hugga sig själv i magen.
De uppbrutna knivförpackningarna

Mer läsning

Annons