Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är brotten som ökar i länet

Under ett år har antalet anmälda brott i Västmanland sjunkit med en procent i jämförelse med samma period förra året. "Nu ligger Västmanland på ungefär samma nivå som resten av landet", säger Åsa Lennerö, statistiker på Brå.

Annons

Färsk statistik från Brå visar att antalet anmälda brott under perioden juli 2010 till juni 2011 har sjunkit med en procent i Västmanland i jämförelse med motsvarande period föregående år. Det är så det även ser ut i hela riket.

– De här siffrorna går i regel upp och ned. De kan variera från år till år och behöver inte betyda att det är en verklig förändring, säger Åsa Lennerö.

Knarkbrotten ökar

En ständigt uppåtgående trend är antalet anmälda narkotikabrott. I Västmanland har antalet anmälningar ökat med 21 procent de senaste 12 månaderna, i jämförelse med samma period föregående år.

– Det är förmodligen för att polisen blivit bättre på att upptäcka denna form av brott. Antalet anmälningar hänger ihop med hur polisen arbetar och vad de prioriterar. Det betyder sällan att det verkligen rör sig om att fler bryter mot lagen. Det är samma sak med trafikbrott, säger Åsa Lennerö.

Mer klotterDet senaste året har klotter, som inte riktats mot kollektivtrafiken, ökat med 12 procent i Västmanland.

– Det kan bero på en mer omfattande skadegörelse vid enstaka tillfälle och behöver inte betyda att det blivit vanligare. Det är troligen mindre skadegörelse i de mindre länen. När det gäller klotter mot kollektivtrafiken hänger det ofta ihop med vad det finns för lokaltrafik på orten, och vilken toleransnivå de har mot skadegörelse, säger Åsa Lennerö.

Lättare med bedrägerierBedrägeribrotten har länge ökat i landet – och så har det även varit i Västmanland.

– Det pratas om att trenden med de ökande bedrägerierna kan bero på att internet gjort det enklare att genomföra brotten. Det är mycket datorbedrägerier och även anmälningar om bluffakturor har ökat. Vi kommer om något år att titta närmare på just bedrägeribrotten för att analysera det närmare, säger Åsa Lennerö.

Anmälda brott 2011

Antal brott anmälda januari till juni 2011 i Västmanlands län.Samtliga brott 18328 st

Skadegörelse 2012 st

Narkotikabrott 1538 st

Bedrägerier 881 st

Trafikbrott 1203 st

Mer läsning

Annons