Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är flest unga utan jobb

Norbergs ungdomsarbetslöshet ligger avsevärt högre än i länets andra kommuner. En förklaring till detta är kommunens stora flyktingmottagande.

Annons
Arbetsförmedlaren Adnan Alp tror att arbetslösheten i norra länsdelen beror på en rad faktorer. Han tipsar arbetssökande om att tänka igenom och känna efter vad man skulle vilja jobba med, men också att inte vara rädd för att ändra sig.

Antalet arbetslösa i Västmanland ökade marginellt under juli månad. 11 403 eller 9,1 procent av befolkningen mellan 16 och 64 år var då inskrivna i Arbetsförmedlingen.

Ungdomsarbetslösheten minskade med 226 personer i länet, men det skiljer sig mycket mellan kommunerna. Högst ungdomsarbetslöshet är det i Norberg, 23,3 procent.

– En stor förklaring till detta är att Norberg har en större andel nyanlända än många andra kommuner, säger Katarina Yng, arbetsförmedlingschef för enheten norra Västmanland och Heby.

Läs mer:

"Inte många har fast jobb"

Arbetsförmedlingen har, av den anledningen, varit i kontakt med kommunchefer för att titta på olika åtgärder för att hjälpa nyanlända i arbete.

– Bland annat har vi gjort så att man ska kunna kombinera svenskundervisning med praktik hos arbetsgivare.

Den högsta arbetslösheten i länet finns i Fagersta på 12,8 procent. Där skiljer sig siffrorna dock inte åt lika mycket mellan kommunerna i länet.

– Det är svårt i Fagersta och färre arbetstillfällen än på andra ställen. Men nu har industrin gått bättre än väntat, säger Katarina Yng.

Hon nämner bland annat en CNC-operatörutbildning som genomförts, där samtliga fick sommarvikariat inom industrin efteråt.

– Dock har sommarjobbs-säsongen varit kortare i år. Vården har heller inte tagit in lika många obehöriga, vilket speglat av sig i statistiken.

Det är fortfarande vård, skola och omsorg som har de största hålen att bemanna, där är det svårt att hitta personer med rätt utbildning.

– De jobb som finns utan krav på speciell kompetens kräver ofta körkort, vilket ställer till det för exempelvis nyanlända som saknar svenskt körkort.

Arbetsförmedlingen har inte hand om B-körkort, dock kan de tillhandahålla utbildningar som leder till C-körkort och truckkort.

Läs mer: Kommunalrådet om arbetslösheten

Arbetsförmedlaren Adnan Alp, på kontoret i Fagersta tror att en förklaring till arbetslösheten i norra länsdelens kommuner är att företagen i området är väldigt nischade på vissa yrken och branscher.

– Ungdomsarbetslösheten tror jag beror mycket på att många ungdomar här känner sig trygga och vill stanna i kommunerna, säger han och hänvisar till att det är lättare för ungdomar att hitta jobb i större städer.

Vad är ditt bästa tips till arbetssökande?

– Tänk igenom och bestäm dig för vad du vill arbeta med. Bilda dig en uppfattning om vad det finns för möjligheter inom det området. Men var också beredd på och våga byta spår.

Arbetslösheten i juli

Siffrorna anges i procent och den inom parentes anges siffran för juli 2015.

Arbetslöshet för personer mellan 16-64 år:

Fagersta: 12,8 (12,8)

Norberg: 11,4 (11,6)

Skinnskatteberg: 8,3 (8,7)

Västmanland: 9,1 (9)

Riket: 7,3 (7,6)

Ungdomsarbetslöshet, personer mellan 18-24 år

Fagersta: 18,6 (19,7)

Norberg: 23,3 (23,4)

Skinnskatteberg: 13,9 (17)

Västmanland: 15 (16,1)

Riket: 11,1 (12,9)

Notering: Ungdomsarbetslösheten i Skinnskatteberg har sänkts med 4 procentenheter i jämförelse med juli förra året.

Källa: Arbetsförmedlingen

Mer läsning

Annons