Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Ikeamördarens dom

Det blir livstids fängelse för Abraham Ukbagabir.

Annons

Abraham Ukbagabir, 36, rörde inte en min när han fick beskedet om domen på livstids fängelse. Han sträckte bara ut sina händer till häktesvakterna som satte på honom handfängsel.

Rätten behövde inte lång tid på sig att fatta beslutet – knappt 40 minuter.

Abraham Ukbagabirs tankar har varit svåra att följa. Klart är att han varit djupt besviken över Migrationsverkets beslut. Mot bakgrund av hur han utförde dådet, och hans känslomässiga tillstånd som han själv beskrivit det, är det utrett att det för honom har varit helt likgiltigt om hans våld skulle leda till döden för de två personer som han angripit. Han ska därför dömas till mord i två fall, sa domare Per Kjellson.

Abraham Ukbagabir ska även utvisas efter avtjänat straff. Hans koppling till Sverige är svag och han har inget uppehållstillstånd här.

- I dag finns det hinder mot tvångsutvisning till Eritrea men Ukbagabir kommer att tillbringa lång tid i anstalt och det är i dag inte möjligt om och när att spekulera i när hans straff kan komma att tidsbestämmas.

Vice chefsåklagare Eva Moréns plädering var kraftfull.

- Morden måste betraktas som rena avrättningen. Det var planerat även om han inte haft några utvalda offer. Han började tidigt leta efter knivar och han åkte till Ikea för att hitta knivar. Offren befann sig i skyddslös ställning och han har utfört morden med stor brutalitet på allmän plats.

Åklagaren sa att Ukbagabir agerat fullständigt rationellt.

- Han har haft stor kontroll över sitt handlade.

Hon poängterade att paragrafen för mord ändrades 2014 med syftet att mord i större utsträckning än tidigare ska kunna ledas till livsstids straff. Om det skett planering, om gärningen varit särskilt hänsynslös, om anhöriga bevittnade mordet, om det varit provocerande.

- Det här dådet uppfyller de kraven.

36-åringens försvarsadvokat Per-Ingvar Ekblad var besviken. Han hade yrkat på att Ukbagabir skulle fällas för grov misshandel och vållande till annans död och att straffet skulle bli tidsbestämt.

- Jag har inte pratat med min klient men jag kommer att rekommendera honom att vi ska överklaga domen. I den diskussionen tror jag att mitt ord kommer att väga tungt, säger Ekblad.

Försvarsadvokaten menar att Ukbagabir kan lida av narcissistisk personlighetsstörning – något som inte har kunnat redas ut i den rättspsykiatriska utredning som gjorts. Det undersökande teamet har haft för lite underlag.

- För det här är inte klokt, det han gjort. Något måste han lida av. Han har pratat om fred och frid och om att dö för att komma till paradiset. Man behöver inte vara någon amatörpsykolog för att konstatera att det inte låter logiskt, sa Ekblad.

Ingen av de anhöriga till offren, den 55-åriga kvinnan och hennes 27-årige son, har varit närvarande under rättegången. Enligt Johan Strömberg, deras målsägandebiträde, säger:

- De har valt att inte närvara, de har inte varit part i målet och inte heller varit vittnen.

Hur var deras reaktion på domen?

- Den var lugn och samlad, inte någon spontan reaktion utan mer ett mottagande. Vi ska samtala mer under dagen.

Annons