Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är vår nye hövding

Västmanlands nye landshövding heter Håkan Wåhlstedt. I går trädde han in på Västerås slott och började sin första arbetsdag. Han är 51 år och är just nu Sveriges yngste landshövding.

Annons
På besök. Länsrådet Anders Åhlund öppnar dörren för den nye landshövdingen Håkan Wåhlstedt.

När vi möter Håkan Wåhlstedt på torsdagen tar han en lunch med länsrådet Anders Åhlund på Global living, men det är ingen arbetslunch, menar han.

– Nej, jag tillträder ju inte förrän i morgon (läs i går).

Men telefonen ringer mycket denna torsdag. Han är eftersökt av många.

Frågan är om Västmanland kunde ha fått en mer västmanländsk landshövding. Hans föräldrar flyttade in till Västerås från Sala.

Han är själv född och uppvuxen i Västerås, men hans släkt har kommit från flera olika orter.

Han nämner en förmoder i Arboga, en lanthandlare i Rutiga huset i Salatrakten med flera.

– Och min morfarsfarfarsmorfarsfarfarsfarfarsfar föddes 1630 i Ramnäs, tillägger han med en viss stolthet.

Mest känd är han från politiken. Han engagerade sig tidigt i Miljöpartiet de gröna. Han var en lokalpolitiker som snabbt också blev rikspolitiker: ordförande för Grön ungdom och senare partisekreterare för partiet. Men Stadshuset och fullmäktigesalen i Västerås känner han till väl. Han har varit kommunalråd och ordförande för fullmäktige.

Men under de senaste åren har han arbetat hemifrån, som konsult och föreläsare. Han har också ägnat sig åt familjen.

Men han tackade ja när regeringskansliet hörde av sig om ett bostadsbyte: Att flytta in på Västerås slott. Han är 51 år, vilket betyder att han just nu är Sveriges yngste landshövding.

Men flera av hans företrädare i Västmanland har varit i ungefär samma ålder som Wåhlstedt när de tillträdde. Mats Svegfors var 52 när han tillträdde, Jan Rydh var 53. Hans direkta företrädare Ingemar Skogö var dock 60.

Regeringens beslut blev offentligt i går (läs onsdag).

Civilminister Ardalan Shekarabi förklarade i ett pressmeddelande sig vara nöjd med valet. Shekarabi säger att ”Det är roligt och viktigt för länet att det också är någon med fast förankring i Västmanland. Jag ser fram emot att besöka Håkan Wåhlstedt på sin nya post så snart som möjligt”.

– Känslan är ömsesidigt. Jag ser fram mot hans besök, säger Håkan Wåhlstedt, som vill få chansen att marknadsföra sitt barndomslän.

Tidningen fick in en del reaktioner på landshövdingevalet.

De flesta var positiva, men det fanns också kritik på en punkt: Det blev åter en man. Ingen kvinna har någonsin varit landshövding i länet.

– Vi tar jämställdhetsfrågorna på allvar. 13 av landets 21 landshövdingar är kvinnor redan i dag, säger Peter Skeppström, pressekreterare hos civilministern.

Livet utanför politiken

Håkan Wåhlstedts brådmogenhet handlar inte bara om att han blev språkrör i Grön ungdom 1988.

Redan dessförinnan hade han, som 22-åring, blivit ekonomichef på Diös.

Hans sportintresse har också varit framträdande och handlar inte bara om att han satt i VSK Fotbolls styrelse. Han har också ofta setts på läktaren vid viktiga bandymatcher.

Men det mest udda är kanske hans samling av gamla skolplanscher.

Mer läsning

Annons