Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här bor några av Sveriges grövsta brottslingar

När de intagna på Sundbo ungdomshem i Fagersta slåss eller rymmer kan du lita på att tidningen skriver om det. Men vad händer resten av tiden? Vad gör killarna om dagarna? Och varför sitter de där de sitter?
I FP:s nya artikelserie får du följa med innanför taggtråden.

Annons

En söndagskväll för sju år sedan dödshotades Sundbos personal med en skarpslipad tandborste. Den aggressive 19-åringen hade bara bott på Sundbo ungdomshem i några dagar och var desperat. Han ville därifrån. Fort.

19-åringen, som nyligen förflyttats från ett ungdomshem i Lund där han hotat personal och gått löst på inredningen, övertalade de andra två som bodde på avdelningen att hjälpa honom fly. En 18-årig dubbelmördare samt en 16-åring med ett struligt men ickekriminellt förflutet involverades därmed i 19-åringens rymningsplan.

Men det var inget lätt uppdrag. Trion bodde på en av landets säkraste avdelningar för ungdomsbrottslingar, Aspen. Ingen hade lyckats fly förut. 

När klockan slog 17:30 kunde de tre behandlingsassistenterna som var i tjänst konstatera att läget var väldigt lugnt. Så lugnt att en i personalen kunde gå på en kortare rast.

Då slog trion till. 19-åringen tryckte ett vässat tandborstskaft mot halsen på en av behandlingsassistenterna och 16-åringen ryckte åt sig en nyckelknippa, sprang in i köket och hämtade en kniv.

Samtidigt gav sig 18-åringen på den andra behandlingsassistenten som föll till golvet, men lyckades utlösa larmet.

Det tiotalet assistenter som kom till undsättning mötte trion i dörren. Under knivhot tvingades en ur personalen att lämna ifrån sig sina bilnycklar och killarna kunde köra därifrån.

Läs mer i måndagens tidning eller köp e-tidningen här.

Annons