Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns bästa sjukhusmaten

Samtidigt som patienterna fått större valmöjlighet har matsvinnet minskat radikalt.

Annons
Clary Lindquist har legat på sjukhuset i Köping sen före midsommar, men har inte tröttnat på maten än. ”Jag har jobbat med mat och är en matglad person. Det är spännande med nya smaker och jag kan nog ta med mig en och annan idé hem till gubben när jag blir utskriven

Klockan är fem när middagen på avdelning 1, i Köping, serveras. Vårdavdelningens matsal, dit icke sängliggande patienter tar sig, fylls av dofter när vagnen med brickor öppnas och personalen börjar dela ut maten.

Clary Lindquist minns inte riktigt vad hon beställt, men hon är inte orolig.

– Jag brukar inte bli besviken, de har så god mat. Till lunch i dag fick jag kycklinggryta, säger hon.

Clary, som är från Norberg, tycker att personalen är duktiga på smaker.

– Står det dragon så smakar det dragon. Och så är det tillbehör, god sallad och så.

Ett internationellt undersökningsföretag har mätt sjukhusmaten i Sverige.Vinnare blev sjukvården i Västmanland, som också gör mat till Uppsala landsting.

Ekonomi, servicenivå och kundnöjdhet mättes.

– Det här är vi stolta över, säger Marcus Jonasson, verksamhetschef för landstingsägda Kost.

Han är också nöjd med att klart mindre mat behöver slängas.

– Vi har minskat matsvinnet vid tillagning och dukning från 24 procent ner till bara 4 procent.

Clary Lindquist har fått chorizo med ris i dag.

– Mmm! Det var inte fel, nickar hon. Smakrikt!

Väljer från meny

Sedan förra året tillagas ett tjugotal rätter på en meny där patienterna dagligen kan välja vad de vill ha till lunch och middag.

Maten tillagas med cook-chillteknik, vilket innebär att rätterna lagas från grunden och sedan snabbt kyls ned till en förvaringstemperatur på tre grader.

Mer läsning

Annons