Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här förenas historia, musik och bullar

Den gamla kvarnen hade inte långt kvar. När Ibba Andersson och Staffan Larson tog över visste de kanske inte vart det skulle bära av. Men drömmen om fatet med citronbullar fanns där.

Annons
åter i sin glans. Ibba Andersson och Staffan Larson har drivit arbetet med Forsby kvarn som nu ser ut som den gjorde förr i tiden.      Foto: Robert Gabrielsson

Kvarnen som hade sett sina bästa dagar är restaurerad. Två eldsjälar med hjälp av byggnadsvårdsläger och stöd från Uppsala länsstyrelses Kultur och Miljöenhet gjorde det möjligt. Nu står den där, precis som den såg ut förr.

– Vi letade efter boende i flera år. Vi hade ingen tanke om att hitta en kvarn eller starta ett kafé. Men när jag fick syn på detta var det helt klart intressant, säger Ibba Andersson.

Ibba och Staffan åkte och tittade på kvarnen. Ibba blev vad hon själv beskriver som ”kvarntokig”. Det fanns inte någon tvekan. Till en början var musiken i fokus, som är en stor del av Ibba och Staffans liv.

– Vi flyttade in 2002. Det var mest städning de första två åren. En av lokalerna var verkligen fantastisk och visionen om att kunna göra konserter där ute kunde förverkligas. Vi hade vår första konsert 2006.

De startade en ideell musikförening kallad FKM som står för Forsby kvarn musikscen. Nu håller de två till tre konserter varje sommar. Den musikala inriktningen är klassisk och konserter hålls av bland annat pianister, större och mindre ensembler.

Bygget av kaféet tog fart 2011 och i juni 2012 öppnade Forsby kvarn kafé. Nu serveras det pizza, gofika och trerätters middag. Ibba och Staffan använder sig i den mån det går av lokala producenter och råvaror.

– Många kommer in och säger att de vill ha ”den världsberömda bullen”, min citronbulle. Den har blivit lite av ett signum för Forsby kvarn, säger Ibba.

Ibbas citronbulle tog hem SM-guld i mathantverk 2014.

Kerstin Maurd och Lorita Da Ros Grape, hemmahörande i Enköping är på besök.

– Vi har följt Forsby kvarn och läst mycket om hur det har utvecklats, de har gjort ett fantastiskt jobb, säger Kerstin Maurd.

Det är första gången de ska prova trerättersmiddagen som serveras på onsdagskvällar. De har varit här i flera olika sammanhang.

– Det är så vackert här ute, och nära vattnet, bara det är ju en njutning. Vi måste komma hit och testa fredagspizzan också, säger Lorita Da Ros Grape.

Sedan 2016 är Forsby kvarn kafé med i ”White guide café”. De har sedan 2013 utsett Sveriges 250–300 bästa kaféer och bedöms utifrån kaffe- och bakverksutbud.

– Tanken är att folk ska kunna komma hit och njuta, ha goda samtal och umgås, säger Ibba Andersson.

Läs mer:  Kom nära vattnet med ståpaddling

På jakt efter naturens ingenjör

Så gick det till när den berömde arkitekten tog sig an att rita gravkapellet i Norberg

trerätters. Ibba och Staffan förbereder kvällens middag i det nu omgjorda köket.
Vid passande väder finns möjlighet att sitta ute.
Inredningen ger något att vila ögonen på.
Strax utanför kvarnen forsar vattnet.
Gamla hus omringar kvarnen.
Forsby kvarn kafé. Ibba Andersson.

Mer läsning

Annons