Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här förvandlas onda munnar till leenden

Folktandvården i Virsbo ser till att asylsökande får tänderna lagade och avlastar samtidigt andra kliniker.

Annons
Asylsökande får vård. Tandläkaren Michel Habib och tandsköterskan Cathrine Åhlberg tar emot eftermiddagens första patient. Hanan Al Nasrallah från Syrien har tandvärk.Foto: Magnus Östin

Virsbo. Hanan Al Nasrallah halvligger i tandläkarstolen.

– Hon har tandvärk, säger Michel Habib efter att ha bytt några meningar med henne på arabiska.

Han kommer ursprung- ligen från Syrien och behärskar arabiska och lite ryska. I åtta år har han varit tandläkare i Hallstahammar, nu tjänstgör han också i Virsbo.

Hanan Al Nasrallah kommer också från Syrien. Hon bor i Norberg med make och barn i väntan på besked om de får stanna i Sverige.

Flyktingströmmen fick Folktandvården att i höstas göra den lilla mottagningen i Virsbo till en knutpunkt för hela länet. Tidigare hölls öppet ett par dagar i veckan för att betjäna patienter på orten. Nu är man i gång måndag till fredag för att även hinna med asylsökande från flera kommuner.

Tandläkarna och äkta makarna Michel Habib och Antesar Yossef, delar på jobbet. De pratar båda arabiska.

– Det blir enklare för patienten, och enklare för mig, säger Michel Habib.

Risken för missförstånd minskar, undersökningen går snabbare och patienten känner sig tryggare.

– 99 procent av dem som kommer hit blir nöjda.

Ibland behövs ändå tolk. Hjälpen ges över telefon och det har nackdelar. När ögonkontakten försvinner är det svårare att kommunicera.

I snitt tar mottagningen emot 40 asylsökande i veckan. De flesta från Afghanistan, Syrien och Somalia.

Tandsköterskan Sara Abdukadri, ursprungligen från Somalia, har också värdefulla språkkunskaper.

Asylsökande har enligt lagen rätt till akut tandvård.

– Så det är mest tandvärk vi behandlar, säger klinikchefen Lena Olsson.

Många har mycket dåliga tänder. En tonåring hade 23 hål, berättar hon.

– Det måste ha gjort ont.

Asylsökande som saknar många tänder och har svårigheter att tugga kan få tandproteser.

Det är annorlunda att arbeta på mottagningen i Virsbo, tycker Michel Habib. De är få i personalen och det är lätt att vara flexibel. Det händer att patienter som snabbt vill ha vård får komma på drop in även när det är fullbokat.

– Vi fyller väntrummet och betar av patienterna, det får ta den tid det tar. De har som regel inget emot att sitta och vänta. Det är ändå vad de gör hela dagarna, säger Michel Habib.

Att det ibland behövs tolkhjälp på mottagningen är inte något nytt. Tand- sköterskan Annelie Niskanen får då och då tolka mellan finskspråkiga Virsbobor och tandläkaren.

Folktandvården har inte beslutat om hur länge mottagningen i Virsbo ska ha utvidgat uppdrag och öppettider. Än syns ingen avmattning av asylsökande som behöver akut tandvård.

Läs mer: Högt tryck hos alla tandläkare just nu

Högt tempo. 40 asylsökande i veckan får sina tänder lagade i Virsbo. Michel Habib börjar med att röntga patientens tänder.

Rätt till akut tandvård

Vuxna asylsökande har rätt att få akuta tandvårdsproblem åtgärdade. För det betalar de 50 kronor. Migrationsverket står för resten.

Deras barn får tandvård på samma villkor som svenska barn, det vill säga både akut tandvård och andra åtgärder tandläkaren bedömer som nödvändiga. Tandregleringar görs dock inte förrän barnet har uppehållstillstånd eftersom det kan ställa till skada om en halvfärdig behandling avbryts.

Annons