Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan du fira valborg

Risken för gräsbrand är störst där fjolårsgräset är torrt. Men torsdagens väderprognos gör att räddningstjänsten tror på en lugn valborg.

Annons

– Det ser ut som om att det kommer regn så ur brandsynpunkt är det bra, säger Mats Jansson, räddningschef om brandrisken på valborgsmässoafton.

Enligt den prognos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har på sin hemsida är gräsbrandsrisken i norra länsdelen på sina håll stor inför torsdagen.

Risken är störst där fukthalten i fjolårsgräset är låg då fjolårsgräset riskerar att börjar brinna. Det kan dock ändras om vädret slår om snabbt. Prognosen visar också att det på sina håll börjar komma grönt gräs, något som gör att risken för gräsbrand minskar.

För dem som ska elda i privat regi har räddningschefen några tips på hur det kan göras på ett säkert sätt.

– Det är viktigt att man har släckvatten tillgängligt utifall det skulle hända något. Det är viktigt att det finns någon ansvarig för branden och branden ska vara minst 15 meter från byggnader, säger Mats Jansson.

I grannkommunen Avesta har det uppdagats att material som ger upphov till farlig rök har slängts i majbrasor. Mats Jansson uppmanar brasansvariga att se till att det bara är brännbara material i brasan.

Här är några av årets våreldar

Fagersta

Simbadet i Västanfors: Majbrasan tänds klockan 20.00. Firandet startar redan en timme innan. Försäljning, uppträdande och fyrverkerier.

Norberg

På Karlberg: Firandet startar klockan 19.00 och håller på till 21.30. Majbrasa, försäljning och fyrverkerier.

Skinnskatteberg

Folkets park: Sista april-firande klockan 20.30. Majbrasan tänds 21.00. Det blir vårtal, fyrverkerier samt dans i parken.

Norrsjön, Färna: Firandet startar klockan 19.30. Brasan tänds 20.00. Fyrverkerier, körsång, vårtal och fika.

Virsbo

Herrgårdsparken: Firandet startar klockan 18.00. Majbrasan tänds 20.00. Ponnyridning, småstjärnorna, grillning och vårtal. Ett valborgsfirande utan fyrverkerier.

Söderbärke

Söderbärke Hembygdsförening arrangerar klockan 19.30 majbrasa vid Kyrkudden i Söderbärke. Lars Erik Norrsäter kommer att hålla vårtal och Söderbärkekören kommer att sjunga.

Annons