Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kör vi på djur i Västmanland

På lördagen inträffade två trafikolyckor när bilar fick väja för djur. Att krocka med rådjur är väldigt vanligt i länet. Hittills i år har det skett 526 krockar med rådjur. ”De flesta är inte så allvarliga”, säger Susanne Lidmo, Viltolycksrådet.

Annons

Klockan 03.44 på lördagen väjde en 20-åring för ett rådjur och körde in i ett träd. Detta skedde på en grusväg ut efter Ekängsvägen norr om Surahammar. 20-åringen hade smärtor i ansiktet och fördes till Västerås sjukhus. Efter kontroll kunde mannen ta sig hem.

Klockan 06.01 väjde en lastbilschaufför för ett djur på väg 68 utanför Riddarhyttan och körde in i en elstolpe så att elsladden slets av och hamnade på vägen.Vägen var avstängd fram till 09-tiden.

Viltolyckor är väldigt vanligt i länet, visar statistik från Nationella Viltolycksrådet. Mer än 1 000 viltolyckor inträffar varje år i Västmanland, alltså i snitt flera om dagen.

De flesta olyckorna är dock inte så allvarliga, berättar Susanne Lidmo i Viltolycksrådet i Västmanland.

– När det blir personskador är det oftast älg eller ibland vildsvin, säger hon.

Hittills i år har det varit 622 viltolyckor varav 526 gäller rådjur. Den mest olycksdrabbade kommunen är Västerås, följd av Sala och Arboga.

Fullständig statistik och kartor finns på Nationella Viltolycksrådets hemsida.

Mer läsning

Annons