Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här vill de bygga ett äldreboende

Inom tre år ska ett boende för äldre stå färdigt i Fagersta. I dag är det närmare 40 seniorer som är i behov av plats. ”Läget är akut”, säger Niclas Bergström (S), socialnämndens ordförande.

Annons
Platsen mellan Ringvägen och Floravägen.

Fagerstas befolkning ökar i rask takt och i ålder. I dag är det fullt på både Solliden och Malmens äldreboenden och närmare 40 äldre står utan plats.

Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, NVK, fick i uppdrag att hitta lämplig plats för ett bygge med rum för cirka 40 lägenheter.

Området Uggelbo är med som förslag av placering. Antingen vid fotbollsplanen eller intill Uggelbo trädgård.

De övriga placeringsförslagen är i Kolarbyn samt i skogspartiet mellan Ringvägen och Floravägen.

– Det handlar om var kommunen har sin mark samt självklart läget. Det är mycket att väga in för att det ska bli så bra som möjligt, säger Niclas Bergström (S), socialnämndens ordförande i Fagersta.

Med läget syftar han bland annat på närhet till sjukhus och apotek samt en fin närmiljö.

– Tanken är inte att vi ska knuffa bort redan befintlig verksamhet. Detta är bara förslag på platser. Det är många aspekter som måste vägas in innan vi kan ta ett beslut. Och mycket av det här kommer styras av de som kan tänka sig att bo på boendet, säger han.

Under lång tid har de kikat på hur det skulle gå att exempelvis bygga ut redan befintliga äldreboenden, så som Malmen eller Solliden.

Malmen har visserligen sedan en dryg månad tillbaka utökat med ett korttidsboende, Visiten, med plats för nio personer.

– Vi har gjort den bedömningen att bygga på höjden är inte exemplariskt av många anledningar. Varken för personal eller för boende. Och marken är inte gjord för det. Kostnaderna skulle också dra iväg, säger han.

40 miljoner är reserverade till bygget. Pengar som inte kommer att räcka menar Bergström. Men hur mycket mer pengar det rör sig om är för tidigt att avgöra.

– Det var i ett tidigare skede när det handlade om att färre var i behov av plats. Då rörde det sig om cirka 24 platser. Det är alltid svårt att veta hur många som är i behov. Jämför man det med skolan så vet man hur många barn som föds per år och kan utgå från det. I fallet med äldre blir det svårare eftersom du kan behöva en plats på ett boende när du är 50 år eller som 100-åring ingen plats alls. Därför har det varit svårt att förutse behovet, säger han.

Bygget räknas ta tre år att färdigställa och för att snabbt åtgärda den rådande bostadsbristen står det klart att ett tillfälligt boende med plats för 12 personer ska byggas omgående på Kottmossen. Största anledningen är att marken där är förberedd.

– Vi har fått mycket kritik i valet av plats då många verkar förknippa det med tidigare missbrukarställe. Säger man Kottmossen är det tyvärr med en negativ inställning hos många. Sedan att det ligger på höjden gör det svårt att ta sig fram med rollstol eller rullator. Men det är heller inga baracker som ska byggas. Det handlar om fina moduler som har precis vad som krävs för att bedriva ett bra boende, säger Niclas Bergström.

Vid Uggelbo trädgård.
I området Kolarbyn
Området Uggelbo i Västanfors.

Mer läsning

Annons