Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård konkurrens om platser på högskolan

Stor brist på förskollärare råder och en generationsväxling är på gång. Men allt är inte nattsvart då Mälardalens högskola har rekordmånga sökanden.

Annons
Frida Hedin är en i den växande skara som studerar till förskollärare. Hon är snart klar och kan börja det jobb hon alltid velat ha – förskollärare.

Slutet på förskollärarutbildningen hägrar för Frida Hedin och Evelina Molnar från Norberg. De är nu inne på sin sista termin och har nu sin långpraktik. Frida är på Rosens förskola och Evelina är på Björksta i Fagersta.

På Rosens förskola är barnen i förskoleavdelningen Hajen ute och leker under uppsikt av Frida Hedin. Hon hjälper barnen att blanda sand och vatten för att hälla upp i hinkar.

Frida och Evelina har hittills haft två praktiker på fem veckor vardera. Under praktikerna har de passat barnen och provat på att ha lärande med barnen. Nu längtar de efter att få börja jobba på riktigt.

– Nu längtar man bara efter att få komma ut och jobba. Man blir så sugen när man har praktik när man tänker på vad man ska göra, säger Frida Hedin.

De båda gick på barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet och fortsatte direkt till förskollärarutbildningen på Mälardalens högskola.

– Jag har alltid brunnit för att ta hand om barn. Det har alltid varit en självklarhet att jag skulle bli förskollärare, säger Frida Hedin.

De båda skrev redan i våras på anställningskontrakt. Frida har fått jobb på Treklövern i Norberg och Evelina har fått jobb på Björksta i Fagersta.

– De har ryckt i oss ända sedan vi började, säger Frida Hedin.

De tror att en stor anledning till att många söker är att det finns jobb. En annan orsak är att det inte går att få fast jobb utan utbildning. Många i deras klass läser nu upp till förskollärare efter att ha jobbat många år i förskolan.

– Visst, att vi var garanterade jobb var bidragande. Men det är intresset som är huvudsaken för annars orkar man inte plugga så länge, säger Evelina Molnar.

Bara på de tre år de har studerat har de kunnat se att det blivit svårare att komma in på utbildningen. Bland annat på grund av att antalet platser minskade året efter de kom in.

För i år sökte sig rekordmånga till förskollärarutbildningen på Mälardalens högskola.

– Det är stor konkurrens eftersom det är så många som söker, säger Ann Hagernäs, programsamordnare på förskollärarprogrammet.

Ann Hagernäs berättar att de har kunnat utöka antalet platser efter anslag från regeringen.

Ofta när medier skriver om förskolan är det problemen med stora barngrupper som lyfts upp. Det avskräckte inte Evelina och Frida när de sökte. De är hoppfulla om att det blir bättre i framtiden.

– Det är klart att man är orolig för att det kan bli större grupper. Men man hoppas på att det kommer lösningar och att man tar tag i problemet, säger Frida Hedin.

Annons