Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda vindar på årets Kristiflygaremeeting

Modellflygare från hela Mellansverige samlades på torsdagen vid Bålsjön. Den årliga träffen är såväl en djupdykning i flygkunskap och tekniska detaljer som kära återseenden vänner emellan.

Annons

Ett 50-tal maskiner av varierande slag fanns på plats men många deltagare i årets Kristiflygaremeeting valde att ta det försiktigt i torsdagens kastvindar.

–Det är alldeles för blåsigt väder. Problemet är inte att flyga utan att få ner planet utan att det slås sönder. Är vinden hård men jämn fungerar det men inte som det är i dag, sägerMats Karlsson från Malung som var på plats med sin Belanca Decathlon.

Med en skala på 47 procent av naturlig storlek var hon träffens största maskin. Mats Karlsson har importerat skalet från Kina men sedan fyllt det med motor på 26 hästkrafter och all annan utrustning som behövs för att hon ska kunna flyga.

På träffen fanns både nytt och gammalt men den tydliga trenden är intresset för så kallade drönare.

En av entusiasterna är Mona Ståhl som flugit plan och helikoptrar sedan 2002. I kamp mot kastbyarna steg hennes maskin mot skyn.

Hon ser helst att ordet drönare undviks eftersom det för tanken till något som används i krig. Hon kallar hellre sin maskin med fyra rotorblad för quad eller multikopter.

Lars Wendel som har certifikat på motorseglare för två personer och är modellflygchef i klubben, är själv inte så road av quadflygning. .

–Jag gillar att bygga med byggsats som man gjorde förr. Får jag till en modell som flyger bra är jag nöjd, säger han.

Se bildspelet till höger på sidan.

Per Nilsson från Fjugesta arbetar med att ta flygbilder åt framför allt byggbranschen på framtida byggplatser som sedan används för animeringar av byggen.På sin drönare/multikopter Per Nilsson monterat en Canon 600.
Norbergaren Oskar Finndahl var en av flera som var uppe med med segelflyg (F3K)  i de hårda vindarna.
J35 Draken. Bakom spakarna Kristian Berggren från Skinnskatteberg som testade motorerna på marken.
Lars Wendel, flygare och föreningsräv från Norbergs flygklubb tillsammans med Mats Karlsson från Malung. Maskinen är en Belanca Decathlon med en skala på 47 procent av naturlig storlek och ägs av Mats Karlsson.
Supwich Pupp, Brittiskt stridsplan från första världskriget
Quadpilot. ”Det är roligt att flyga fort, på olika ställen som i skogen och att kunna följa med med kameran som sitter på undersidan, säger Västeråsaren Mona Ståhl och förklarar att quadflygning är roligt eftersom det kräver aktiv flygning.

Mer läsning

Annons