Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HD prövar inte morddom

De två Fagerstabor som dömts till tio års fängelse och livstids utvisning för hedersmordet i Högsby 2005 överklagade nyligen sina domar till högsta domstolen. Men HD väljer att inte pröva fallet.

Annons

FAGERSTA. 2005 mördades 20-årige Abbas Rezai i Högsby genom ett stort antal knivhugg och genom att kokande olja hälldes över honom. En 17-årig kille och hans föräldrar åtalades för mordet och åklagaren menade att mordet var hedersrelaterat eftersom 20-åringen hade haft en relation med familjens 16-åriga flicka. 

Flickvännens då 17-årige bror ansågs vara ensam skyldig till mordet och dömdes till fyra års sluten ungdomsvård och utvisning trots att föräldrarna var närvarande i lägenheten vid mordtillfället.

Föräldrarna flyttade och startade ett nytt liv långt ifrån Högsby, i Fagersta. För två månader sedan, flera år efter morddomen, drog sonen tillbaka sitt erkännande. Mannen, som i dag är 23 år, började berätta nya uppgifter, bland annat att det var föräldrarna som dödade Abbas eftersom de inte godkände förhållandet mellan honom och dottern.

Fallet togs upp på nytt. För en månad sedan ändrade hovrätten domen och dömde båda föräldrarna till tio års fängelse och livstids utvisning. Den 23-årige sonen fälldes i stället för medhjälp till mord och kommer inte att utvisas från Sverige. Straffet blev ett år och fyra månaders sluten ungdomsvård.

Fagerstaparet överklagade de nya domarna till Högsta domstolen. Men nu står det klart att HD inte kommer att pröva fallet. Högsta domstolen har gått igenom materialet och funnit att det inte finns skäl att meddela prövningstillstånd.

Därmed står de tio år långa fängelsestraffen fast.

Mer läsning

Annons