Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela grundskolan var ett helvete för Oskar

Oskar tvingades utstå fysisk och psykisk mobbning i nio års tid. Han blev slagen och hotad till livet av andra elever. Nu får kommunen kritik av Skolinspektionens barn- och elevombud. 

Annons
Blev misshandlad. Oskar tvingades uppsöka läkarvård efter att ha blivit misshandlad utanför skolan. Bilden är arrangerad.

Norra länet. Misshandel och glåpord blev vardag nästan från första skoldagen. När Oskar var elva år konstaterade en psykolog att han aldrig sett en mer självmordsbenägen ungdom. Till slut såg föräldrarna ingen annan utväg än att göra en anmälan till Skolinspektionen.

– Det var synd att du inte dog. Orden kom från en jämnårig elev efter att Oskar halkat och ramlat ner i en trappa.

– Jag blev så jävla sårad i min själ, berättar han om det jobbiga minnet från högstadiet.

De första fem åren i skolan dolde han väl för sina föräldrar Olle och Kerstin att han dagligen kallades vid öknamn och ibland misshandlades av klasskamraterna. Men efter ett tag märkte föräldrarna att något inte stod rätt till. När Oskar slutade att prestera i skolan och inte visade någon som helst glädje inför att lära sig något nytt kopplades en psykolog in som snart kunde konstatera att Oskar var djupt deprimerad på grund av mobbning.

De intensiva trakasserierna från andra elever ledde till att Oskar fick svårare att koncentrera sig i skolan vilket ledde till att betygen sjönk. Självkänslan blev bara sämre och sämre och han började äta mer än normalt och föll lätt i gråt vid minsta motgång.

– Han kunde börja stortjuta om han tappade en gaffel i golvet, berättar hans mamma.

Han slutade även att leka med jämnåriga barn och höll sig i stället för sig själv eller med yngre barn. Olle och Kerstin bad skolan om en antimobbningsplan för att se vilka åtgärder som skulle vidtas för att mobbningen mot Oskar skulle upphöra. I stället säger de att de möttes av oförståelse och arrogans.

Ett tag bytte Oskar skola för att komma undan sina plågoandar. Men även på den nya skolan blev han utsatt, om än i mindre grad. Inte heller här upplevde han att han fick någon riktig hjälp från lärare eller rektor.

När han började på högstadiet eskalerade mobbningen ytterligare och Oskar tvingades återigen träffa de elever, både tjejer och killar, som trakasserat honom på den första skolan. Ord som ”bögjävel” och ”äckel” klottrades på hans skåp, han pressades på pengar, blev sparkad i skrevet och hotades till livet av andra elever.

Av en tillfällighet bevittnade Oskars klassföreståndare hur han häcklades av några elever. Klassföreståndaren blev så illa berörd att hon gick till skolledningen och sa att Oskar inte kunde lämnas ensam med de andra eleverna på raster. Men mobbningen fortsatte. När föräldrarna, återigen, påpekade det för rektorn fick de höra att det minsann inte förekom någon mobbning på skolan.

Vid flera tillfällen hittade skolsköterskan Oskar i sitt väntrum när han av rädsla vägrat gå ut på rasterna.

Oskar själv har svårt att förklara hur dåligt han mådde under åren i grundskolan.

– Det finns inga ord, säger han.

Läs mer i fredagens tidning.

Fotnot: Oskar, Olle och Kerstin heter egentligen något annat.

Annons