Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helen bestämde sig för eget

Men Helen Fahlin i Åvestbo går emot strömmen.

Annons
Helen Fahlin är inte orolig, trots att färre väljer att starta eget. ”Jobben har bara ramlat in och jag kunde inte bli mer nöjd”, säger hon.

Minskat rot- och rutavdrag tros ligga bakom att antalet nya företag minskat. Åvestbobon Helen Fahlin är en av dem som ändå startat eget.

Vad minskningen av antalet nystartade företag kan bero på säger inte statistiken från Visma. Däremot så visar den att jämfört med juli i fjol och juli i år så har antalet nya företag minskat med 43,4 procent.

Emma Tonnes, regionchef på Företagarna i Mälardalen, tror att det kan ha att göra med att rot- och rutavdragen har minskats.

- Nyföretagandet har gått ner väldigt mycket i rot- och rutbrancherna. Det har också lagts ner många företag sedan minskningen infördes, säger Emma Tonnes.

Läs mer: Rusch för snickare innan regeländring

Lars Fors på Tillväxtgruppen i Fagersta och Norberg håller med.

– Tendensen kommer nog att bli att färre företag startas i de brancherna, men jag tycker inte att det syns än, säger Lars Fors.

I Fagersta och Norberg ser statistiken ändå ganska bra ut, trots siffrorna för juli som även här har minskat, enligt Lars Fors.

– Sett till perioden januari till juli har företagandet snarare ökat, från 49 stycken år 2015 till 57 stycken i år, berättar Lars Fors.

Fagersta-Posten har träffat en av de personer som under sommaren ändå valt att starta företag.

Åvestbobon Helen Fahlin startade sitt städ- och hantverksföretag i juni och hon tycker att uppstarten har gått bra.

– Jag har funderat på det länge, redan som barn drömde jag om att kunna vara egen och styra själv, säger Helen Fahlin, egenföretagare på Helens Allservice hantverk.

– Jag startade företaget för att själv kunna lägga upp min tid, då jag även är ordförande i Åvestbo byalag och Länsbygderådet i Västmanland, berättar hon.

Hon är inte orolig för att rot och rut-avdragen förändrats.

– Jag är inte ett dugg orolig för några förändringar med rut-avdraget för min egen del. Men jag vill ju inte att det ska försvinna, det är en jättebra hjälp som finns.

– Det är bara positivt att den finns, fler nyttjar avdraget och det skapar jobb, säger Helen Fahlin.

Helen Fahlin jobbade tidigare som städare på ett företag, men hon insåg att det blev svårt att kombinera hennes föreningsintresse med jobbet.

– En dag bara bestämde jag mig för att i morgon säger jag upp mig. Sedan gick allt väldigt smidigt och i juni var allt klart. Jobben har ramlat in och jag kunde inte bli mer nöjd. Nu är jag min egen och kan styra min egna tid, berättar Helen Fahlin.

– I en liten ort som Fagersta så sprids det ganska fort i folkmun, så kunder har inte varit ett problem alls. Folk är bara glada att jag äntligen startat, säger Helen Fahlin.

Hon uppmuntrar andra att starta sitt eget företag och berättar att det finns mycket hjälp att få.

– Tillväxtgruppen fyller en stor funktion i kommunen, de svarar alltid på frågor som man har, säger Helen Fahlin.

Läs också: Nu blir det billigare att flytta

Läs också: Succeföretag gör att Fagersta lyfter

Mer läsning

Annons