Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helikopterpiloten: ”Träden ligger som tändstickor på marken”

Helikopterpiloten John-Arne hämtar och släpper 3000 liter vatten över skogsbranden. Var fjärde minut.

Annons
John Arne Hellesö.

  – Det finns ingen tvekan om att branden varit intensiv och utbredd, träden ligger som brända tändstickor på marken, säger piloten John-Arne Hellesø som kom till området på tisdagen.

Mellan två flygningar berättar han om det omfattande släckningsarbetet.

– Vi hämtar vatten från olika platser. Det är inte särskilt svåra manövrar men det beror helt på terrängen och vattenkällans djup. Den platsen man hämtar vattnet ifrån måste ha ett visst djup, annars måste man dra korgen längs med vattnet för att få upp tillräckligt, säger han.

Under fredagen såg han inga flammor som blossade upp men han såg väldigt många så kallade ”hot spots”.

Johnny Johansson är mekaniker och han upplever att de flygburna räddningsinsatserna fungerat bra.

– Ledningscentralen har kommunicerat väldigt bra och militären har varit väldigt hjälpsamma med att låna ut grejer, säger han.

Helikoptrarna flyger i formationer och i bestämda rutter för att minska riskerna för att krocka med helikoptrar eller kraftledningar.

– Det tar ungefär tre till fyra minuter att flyga ett varv med vatten och släppa det över branden. Under gårdagen flög vi 175 varv, säger John-Arne Hellesø.

Besättningen flyger en Bell 214. De är till skillnad från militären professionella brandsläckare som vanligtvis finns positionerade i Norge.

Under räddningsarbetet har omkring 15 helikoptrar deltagit. Utöver helikoptrar har två flygplan från Italien och två flygplan från Frankrike också deltagit.

Mer läsning

Annons