Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlig info läckte ur system

Det kortbetalningssystem som landstinget i Västmanland har använt har läckt information till patienternas banker. Tusentals kan ha drabbats och landstinget riskerar stämning.

Annons
Moderaterna har skrivit en interpellation till landstingsfullmäktige för att få svar på hur eventuella skadeståndskrav ska hanteras

Fram tills för ett år sedan använde landstinget ett system som läcktekänslig information till patienternas banker – och som klassades som olagligt av Datainspektionen 2013. På patienternas kontoutdrag hos banken registrerades det exempelvis att de hade varit på psyk- eller hudmottagningen.

Totalt har nio landsting i Sverige använt systemet, däribland Västerbottens läns landsting. Där har en av de drabbade stämt landstinget och krävt ett skadestånd på 10 000 kr. Landstinget valde att betala av processekonomiska skäl, det vill säga för att slippa en juridisk prövning i domstol.

– Det är synd att det inte blev en prövning. Det hade varit bra för oss i Västmanland att veta om det räknas som en kränkning eller inte, säger Sverre Linton (M), ledamot i landstingsfullmäktige, och fortsätter:

– Det kan röra sig om tusentals personer. Säg då att man ska betala ut 10  000 kronor varje gång, då blir det mycket pengar.

Moderaterna har skrivit en interpellation – en förfrågan – till fullmäktige för att få svar på hur landstinget tänker hantera eventuella skadeståndskrav. Svaret kommer i nästa vecka.

Mer läsning

Annons