Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hennes pojkvän dog i cellen – inget fel begicks

I maj avled en man i en fyllecell. Nu har åklagaren lagt ned förundersökningen om tjänstefel. ”Vi kommer gå vidare med det här”, säger mannens flickvän.

Annons
På Holmen i Avesta brukade Amanda Franklin och hennes pojkvän promenera och rasta hunden.

12 maj hittades Amanda Franklins pojkvän död i en fyllecell i Avesta polishus. Droger hade slagit ut hans organ visade obduktionsrapporten. Han fick aldrig träffa en läkare innan han stängdes in i cellen.

– Hur vågar de slänga in en kille i en cell när det finns så många droger i omlopp som är livsfarliga, frågar sig Amanda Franklin.

För knappt två veckor sedan, 25 augusti, lade åklagare Maria Sterup ned den förundersökning som påbörjades fyra dagar efter att mannen avled. Förundersökningen konstaterade att det inte rörde sig om något tjänstefel och slog fast att dödsfallet var en olyckshändelse.

– Att han inte fick någon sjukvård innan de slängde in honom i cellen gör att det här är fel. Jag tycker att det är helt sjuk att förundersökningen läggs ned. Det här är ett systemfel, säger Amanda Franklin.

Hon är i dag starkt kritisk till hur polisen agerade när hennes pojkvän dog.

– Jag kommer alltid att leva med en sorg och en frustration mot polisen. Jag vill inte att det här ska hända någon annan.

Den avlidne mannens syster kommer försöka få fram fler svar.

– Jag behöver få klarhet. Man vill kartlägga varje minut av min brors sista tid i livet, säger hon.

Mannen har tidigare bott i Norberg, men bodde i maj i Avesta. I dag bor Amanda Franklin hos sin mamma i Norberg, där hon även växt upp. Det blev för jobbigt att bo kvar i lägenheten som hon och hennes pojkvän delade i Avesta.

– Bara att vara i Avesta är jättejobbigt. Jag flyttade från lägenheten nästan direkt efter att det hände.

Sakta men säkert börjar hon planera för sin framtid. I somras tog hon studenten och siktet är inställt på socionomstudier.

– Det blir mer och mer jobbigt när man börjar leva igen efter att chocken lagt sig. Men mitt liv går vidare och det vet jag att han också hade velat.

Tanken var att Amanda Franklin och pojkvännen skulle lämna Avesta i framtiden.

– Han ville inte bo här. Han ville inte vara en vanlig industriarbetare och hade jättemånga planer. Vi ville skaffa barn och bilda familj. Det pratade vi ofta om.

Anledningen till att hon vill berätta om detta är för att hon inte vill att någon ska behöva dö i en cell igen.

– Jag pratar mer än gärna om det här för att det inte ska få hända igen. Det är viktigt.

Nu hoppas hon att polisens rutiner kommer att förändras.

– Oavsett vad ska man ta ett prov och se vad personen har i kroppen. Det är hur lätt som helst. Min pojkvän hade levt i dag om inte polisen gjort fel. Hade han kommit till sjukhuset hade han förmodligen klarat sig.

Annons