Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henriksson med i ubåtsjakten

En rysk ubåt kan befinna sig i svenskt vatten. "Det är en väldigt allvarlig kränkning av svensk territorium", säger Stig Henriksson, försvarspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Annons
Stig Henriksson (V) har haft en händelserik start på nya jobbet som försvarspolitisk talesperson, på grund av händelserna kring den misstänkta ubåten i svenskt vatten.

Om det är en ubåt eller inte, och vilket land den i sådana fall tillhör, är för tidigt att säga, menar Henriksson.

– Vi kan inte säga om allt talar för det här, det får vi vänta med tills vi fått mer på fötterna, säger han angående SvD:s avslöjande i lördags, att Försvarets radioanstalt (FRA) snappat upp radiokommunikation mellan en sändare i Kanholmsfjärden i Stockholms skärgård och en sändare i ryska Kaliningrad.

Skulle det visa sig vara en utländsk ubåt, är det mycket seriöst, tycker Stig Henriksson.

– Det är en väldigt allvarlig kränkning av svenskt territorium, säger han och tillägger att han noga följer utvecklingen:

– Vi har diskussioner inom partiet vartefter läget utvecklas.

Den svenska flottan har ju minskats. Vad har Sverige för försvarsförutsättningar?

– Det är främst helikopterstödet som saknas, det har sålts till USA. Vi har börjat få den nya generationen stridshelikoptrar för ubåtsbekämpning, Helikopter 14, men de är inte färdiglevererade.

Vilka eventuella utökningar eller förändringar försvaret kan behöva återstår att se, säger Stig Henriksson.

– Man får avvakta tills man har slutresultatet. Det är för tidigt att säga om vi behöver förstärka flottan eller utöka anslagen. Och det är även en fråga om organisation och vilken utrustning man har, säger han.

I morgon, tisdag, kommer försvarsutskottets ledamöter träffa överbefälhavaren Sverker Göranson. Det är dock inte extrainsatt på grund av den senaste utvecklingen.

– Det är stark sekretess kring vad vi kommer att ta upp, men då finns tillfälle att skaffa så mycket information som möjligt, säger Stig Henriksson. 

Mer läsning

Annons