Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärtstartare till centrala Fagersta

Fagersta centrum får sin första hjärtstartare. Det tack vare två företag.

Annons
Charlotte Block och Margareta Holmkvist på Swedbank var två av de som deltog i utbildningskursen för att lära sig hur man använder en hjärtstartare.

Tillsammans har Coop och Swedbank investerat i en apparat som kan få hjärtan som stannat att slå igen.

Personal från Coop Extra och Swedbank har utbildats i hjärt- lungräddning. Bakom kursen står Roger Ågren, på företaget Brand- och hälsopromotion.

Han har tolv års erfarenhet inom hjärtstopp och arbetar i dag som brandmästare i Stockholm.

– Jag har länge tänkt att det borde finnas en hjärtstartare tillgänglig för allmänheten i Fagersta centrum. Och Coop känns som en perfekt plats då de har långa öppettider, många rör sig där och stor personalstyrka, säger Roger Ågren.

En hjärtstartare är en apparat som hjälper ett hjärta som stannat att slå igen genom att skicka en strömstöt. Hjärtstartaren ger tydliga instruktioner i talande form och vägleder genom hela hjärtstoppet.

En grön skylt ska placeras synlig vid den kassa där hjärtstartaren ska finnas.

Enligt uppgifter från personal på Coop sker det ungefär tre till fyra gånger per år att någon behöver ambulansvård.

– Mediantiden för en ambulans att komma till platsen tar omkring tio minuter, sett över hela landet. En siffra som förr låg på ungefär sex minuter, berättar Roger Ågren.

Därför är det viktigt att snabb hjälp kan ges och det är där hjärtstartaren är ett ypperligt redskap.

– Varje år drabbas 10 000 personer av hjärtstopp i Sverige. Och hjärnans celler är extremt känsliga för syrebrist och kan ta skada redan efter drygt fyra minuter. Om man kan hjärt- lungräddning och startar HLR inom de första minuterna och ger en strömstöt inom cirka fem minuter, med hjälp av hjärtstartaren, har de drabbade 50-75 procent större chans att överleva, säger Roger Ågren.

I kursen fick anställda på Coop och Swedbank bland annat lära sig hur hjärtstartaren fungerar och hur de ska agera när någon drabbas av medvetslöshet, hjärtstopp eller luftvägsstopp.

– Vi tyckte att det var en jättebra idé och har tänkt tanken länge men inte gått hela vägen. Så när jag och Malin Åhs (reds anm. butikschef på Coop Extra) träffade Roger kändes det rätt självklart att gå utbildningen, säger Charlotte Block, kontorschef på Swedbank i Fagersta och tillägger:

– Med utbildningen i bagaget hoppas jag att vi är mer rustade om det skulle hända en olycka. Nu har vi redskapen för att lyckas, säger hon.

Under kommande våryra i Fagersta kommer Roger Ågren via sitt företag att finnas på plats i centrum för att ge information om HLR, hjärt- lungräddning. Det kommer även finnas chans att testa utrustningen och ställa frågor i ämnet.

Mer läsning

Annons