Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högbyns lokaler hotas av rivning

Fagersta kommun har köpt byggnader i Högbyn av ett konkursbo. Syftet är att stoppa kriminella grupper från etablera sig i området.

Annons

Fagersta. Under många år var Högbyn utanför Fagersta en populär alpinanläggning. Nu drivs det inte längre någon verksamhet på platsen. Byggnaderna kan på sikt rivas av Fagersta kommun.

En gång var det liv i luckan uppe vid Högbyn. Nu är det tyst och öde. De byggnader som finns i området är igenbommade och här och där ligger det bråte.

Sista gången som utförsåkare kunde svischa ner för Högbyns backar var 2008. Efter det lades alpinverksamheten ned av privata MG Driftbolag, eftersom den inte gick runt ekonomiskt.

–Vi investerade stora mängder pengar, och det räckte liksom inte. Med det dåliga vädret och konkurrensen från Romme och andra anläggningar gick det inte, säger Glenn Tammemägi som drev bolaget.

–Vi hade ett lönsamt år av tio, tillägger han.

Glenn Tammemägi såg sig därför tvungen att avsluta Högbynprojektet. Liftar monterades ned, backarna återställdes, rör och kablar grävdes upp.

–För oss var det otroligt viktigt att lämna det där med någon form av värdighet och göra så gott vi kunde, säger han.

Högbyn var inte bara en skidanläggning, utan där drevs det också annan kommersiell fritidsverksamhet. Den delen övertogs av bolaget Högbyn aktiviteter äventyr för några år sedan. Men företaget ansökte om konkurs i slutet av 2011.

Staffan Olsson som drev verksamheten säger att det tyvärr inte gick ihop ekonomiskt, i övrigt vill han inte kommentera Högbyn.

Under sommaren köpte Fagersta kommun upp fastigheten på Högbyn av konkursboet för 300 000 kronor. Orsaken är inte att det planeras någon ny verksamhet, för det gör det inte.

I stället ville kommunen förhindra att kriminella element skulle kunna köpa fastigheten och ta över området.

–Vi fick en del signaler om att det fanns intresse från sådana grupperingar att etablera sig där uppe, säger Stig Henriksson.

Läs mer i måndagens tidning.

Annons