Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högsäsong för båtstölder

Båtsäsongen är inne i slutskedet för det här året. Det innebär samtidigt att det är högsäsong för stölder av båtar och båtmotorer.

Annons

Antalet polisanmälningar om stölder av båtar och båtmotorer ökar alltid i början och i slutet av båtsäsongen. Det finns alltså all anledning för alla båtägare att vara extra vaksamma så här års.

Enligt polisen är det främst sommarstugeområden och uppställningsplatser för båtar som lockar till sig tjuvar. Och tjuvarna passar ofta på i början och i slutet på säsongen när det inte finns så många människor i anslutning till båtarna.

Polisen delar här med sig en del tips för hur du gör det svårare för tjuven:

• Se över låsanordningar och larmfunktioner. Låt helst båten ligga i en bevakad hamn. Står båten på trailer på land, lås då fast båten med godkänt lås och grov kätting.

• Stöldmärk din båt och båtmotor. En märkning gör att intresset i kriminella kretsar minskar. Märk båten med skrovnumret på flera dolda ställen (till exempel i stuvfack, bakom lådor eller i motorrummet). Märk motorn med dess identifikationsnummer.

• Förse motorn med dold strömbrytare, startspärr eller liknande.

• Genom samarbete och samverkan kan man också komma långt. Försvåra för tjuvarna genom att försvåra tillgängligheten. Det ska vara svårt att begå dessa brott.

• Se över belysningar, inhägna uppställningsplatser för trailers eller överväg kameraövervakning vid större båtplatser.

• Att bilda nätverk mellan olika intresseorganisationer är en möjlighet i det brottsförebyggande arbetet.

• Var uppmärksam på personer som rör sig i området utan synbara ärenden. Berätta för polisen om dina iakttagelser så snabbt som möjligt.

Källa: Polisen.

Mer läsning

Annons