Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högsäsong för fästingen

Sommaren är här och det är också fästingarna. Ska du ut i skärgården eller i högt gräs bör du vara extra uppmärksam.

Annons
”Vi använder en salva på hundarna. Den gör att de är oattraktiva för fästingar och den funkar jättebra”, säger Fagerstabon Eleonor Wikman om hur hon skyddar Rulle och Sudden mot fästingar om sommaren.

De är små, svåra att upptäcka, och kan sprida svåra sjukdomar. Fästingar är en naturlig del av sommaren, därför är det extra viktigt att vara uppmärksam i semestertider.

Markus Rehnberg som arbetar på naturvårdsenheten på länsstyrelsen i Västmanland, menar att alla bör vara vaksamma under sommaren, men för de som ska till skärgården eller Mälaren är en vaccinationsspruta mot sjukdomen TBE att rekommendera.

Enligt Markus Rehnberg trivs fästingar bäst i högt gräs och där det är lite fuktigt.

Vad kan man göra för att skydda sig mot fästingar?

– Ha täckande kläder, annars sätter de sig lätt.

Markus Rehnberg berättar att om en fästing bär på en smitta så sprids den direkt genom bettet.

De som oftast faller offer för fästingar är katter och hundar, vilka precis som människor kan drabbas av sjukdom. Erika Rasila som arbetar på Katt- hundcenter i Fagersta, menar att det är vanligt att katter drar på sig en fästing om dagen. Hennes primära tips är att använda en fästingplockare, både på djur och människor.

– En pincett kan knipsa av huvudet så att det blir kvar. En fästingplockare går runt hela kroppen på fästingen, säger hon.

Då ska du kontakta vårdcentralen

Källa: 1177.se

Mer läsning

Annons