Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högsta siffran drunkningsolyckor på 19 år

Sju personer omkom i drunkningsolyckor i länet förra året, den högsta siffran i Västmanland på 19 år. Enligt statistik från Svenska livräddningssällskapet har 6 av 10 som är med i drunkningsolyckor druckit alkohol.

Annons
Bengt Jacobsen och hans dykningsteam kan vara på väg mot olyckan inom en minut efter att de har fått larm. Då är dykaren färdigklädd och redo att hoppa i.

– Faktum är att varannan svensk som drunknar är påverkad av alkohol. Man tappar kontrollen och tar onödigt stora risker. Det kan bli stora påfrestningar på hjärtat, säger Johan Eriksson, kommunikationschef på Trygg-Hansa.

En kampanjfilm om att få människor att sluta blanda alkohol med vattenaktiviteter lanserades nyligen av Trygg-Hansa.

Några andra som satsar på att ge allmänheten information om säkerhet kring vatten är Mälardalens Brand- och Räddningsförbund.

– Vi informerar om alkohol och vatten och om vattenlivräddning över huvud taget. Vi gör dykövningar och svarar på frågor i samband med dessa. Vi går ut och träffar folk och pratar med allmänheten, säger Bengt Jacobsen, ställföreträdande gruppchef och dykansvarig på Mälar-dalens Brand- och Räddningsförbund.

Precis som Johan Eriksson menar Bengt Jacobsen att alkohol påverkar människors omdömen.

– Omdömet försämras naturligtvis. Man överskattar sin förmåga. Det hänger ihop med alkohol och allt annat. Alkohol och bilkörning, alkohol och vatten. Allting försämras ju.

Några som är medvetna om farorna med att blanda alkohol och vattenaktivi-teter är båtägarna Marie och Robert Demark.

– Vi dricker aldrig när vi är ute med vår båt, säger Marie Demark.

De försöker även lära sina barn om säkerheten kring båtlivet.

– Vi har alltid flytvästar när båten är i gång eller är på djupt vatten. Men säkerheten handlar också om att ha tillräckligt med vatten med sig när man är ute, och solskydd. Vett och etikett helt enkelt. De vill vi lära våra barn, säger Marie Demark.

Om olyckan är framme och en person hamnar i vattnet och försvinner är det viktigt att handla snabbt.

Att kunna larma på en gång och ge tydlig information till livräddarna var personen försvann ger stora förutsättningar för att rädda liv.

– Man har inte så lång tid på sig och det är mycket som ska klaffa. I och med att det är Mälaren så har vi ingen sikt. Men får vi optimala möjligheter och förhållanden, ett tidigt larm är det viktigaste, så har vi stor chans att rädda någon, säger Bengt Jacobsen.

Med sommaren och badsäsongen här vill Johan Eriksson att folk tänker sig för lite extra när de vistas vid vattnet.

– Man ska ta hand om sig. Och tänka till. Precis som man inte kör bil när man har druckit så ska man inte bada eller köra båt.

Drunkningsolyckor SLS

137 personer drunknade i Sverige år 2014. 6 av 10 var påverkade av alkohol. Av de som omkommer i drunkningsolyckor är nästan 9 av 10 män. Av de 137 personer som omkom 2014 var 71 procent över 50 år. 47 procent var över 60 år. Mer än hälften av förra årets olyckor inträffade mellan juni och augusti. De flesta badolyckor inträffar i sjöar och mindre vattendrag.

Mer läsning

Annons