Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt tryck hos alla tandläkare just nu

Högt tryck på tandläkarmottagningarna. Då rycker Sven Busch, 74 år, in och räddar situationen.

Annons
Undersökningen är över och Sigrid visar suddgummit hon fått för tandläkare Sven Busch. Tandhygienist Sofie Westholm och Sigrids mamma, Lina Bäckström, ser på.

Många asylsökande med dålig tandhälsa och hög medelålder bland personalen skapar tryck på tandvården i hela Sverige.

På Folktandvården i Norberg väntas en ny tandläkare i mars. Men under tiden har Sven Busch hoppat in. Han kom till Norberg redan 1973 och har sett tandhälsan förbättras enormt.

Nu står han inför en ny utmaning när asylsökande barn har massor med hål.

– Det kliar faktiskt i fingrarna på en, säger Busch.

Själv tycker han att de som sköter det administrativa gör det största jobbet. Bara att ordna fram tolkar är ett stort jobb.

– Får vi ingen tolk så får vi köra teckenspråk eller Google translate, säger tandsköterskan Katarina Westman.

Just den här dagen behövs dock ingen tolk. Det är lilla Sigrid Sandberg Bäckström som är på besök. Hon har ramlat från en köksstol och slagit en tand.

Akut tandvård ska erbjudas samma dag eller nästa. Det klarar alla tandkliniker i vårt område. Även asylsökande vuxna har rätt till akut tandvård.

– Men de vuxna försöker vi hänvisa till Virsbo, säger Katarina Westman.

Läs mer: I Virsbo förvandlas onda munnar till leenden

På samma sätt ser det ut på Folktandvården i Fagersta. Även härifrån skickas vuxna asylsökande till Virsbo (se artikel här intill).

I Fagersta tar det omkring ett år för vuxna att få tid om det inte är akut.

– Men efter sommaren kommer vi att ha full bemanning och då räknar vi med att komma i fatt, säger klinikchef Natalie Wåhlin.

Eva Sandberg är bedömningstandläkare på landstinget. Hon betonar att tandhälsan är bra i Västmanland men att det också finns ett tryck från asylsökande.

– Många söker akut just nu och då blir personalen hårt ansatt. Visst finns det risk för en viss undanträngningseffekt.

Uppdraget att ta emot asylsökande ligger helt på Folktandvården och inte på den privata tandvården. Möjligen kan det innebära att en del ”vanliga” patienter söker sig till den privata sidan.

– Så upplever vi det, säger tandläkare Kent Granström i Fagersta. Sedan finns det en tendens till tandläkarbrist på små orter också.

I några län har landstingen slutit avtal med privata tandläkare om tandvård för asylsökande, dock inte i Västmanland.

– Det har förts en diskussion om att privata skulle kunna vara underleverantörer till Folktandvården men så har det inte blivit, säger Eva Sandberg.

Något tryck från de privata verkar inte heller finnas. Det bekräftar både Kjell Granström och kollegan Mikaela Nordin i Norberg.

– Vi har ändå mycket att göra. Men skulle de andra behöva avlastning så får vi väl hjälpas åt, säger Nordin.

Folktandvården

Folktandvården har funnits sedan 1938.

I vår del av länet finns kliniker i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg.

I Folktandvårdens uppdrag ingår att ansvara för tandhälsan hos barn och ungdomar upp till 19 år. Barn och ungdomar har fri tandvård.

I Folktandvårdens uppdrag ingår också att ansvara för akut tandvård hos vuxna asylsökande. De flesta hänvisas till kliniken i Virsbo.

Mer läsning

Annons