Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtid för fyrverkerier

Mellan klockan 15 och 03 krävs inget tillstånd för den som vill förgylla årets sista dag med fyrverkerier, berättar Eva Lindberg, närpolischef i Fagersta.

Annons
Fyrverkerier.

Nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton är årets största dagar för raketer och smällare i landet. Det är också de tillfällen då det inte behövs polistillstånd för att smälla av fyrverkerier i norra länsdelen. Men det är trots allt inte helt fritt fram, påpekar Eva Lindberg.

– För större, organiserade fyrverkerier krävs fortfarande tillstånd. Det vi pratar om här är ett privat användande, i mindre skala hemma på gården, säger hon.

Det finns lokala föreskrifter för hur fyrverkerier får användas, och utöver tiderna för när uppskjutningstillstånd krävs rör det sig i stort om en handfull regler, berättar Eva Lindberg.

– Det är 18-årsgräns för att köpa och man får inte köpa ut till de som är under 18. Det är för att det är så många yngre som skadats i samband med uppskjutningen av raketer. Speciellt i kombination med alkohol kan det sluta riktigt illa.

Men de svävande, så kallade thailändska lyktorna kräver tillstånd från Transportstyrelsen, påpekar Eva Lindberg.

– Många tror att de är okej för att de inte smäller, men de kan störa luftarten.

På polisen.se finns mer utförliga regler för användandet av fyrverkerier.

Mer läsning

Annons