Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husbilar allt populärare

Nyregistreringarna av husbilar fortsätter att öka. Uppgången under första halvåret i år är hela 32 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Annons

Totalt har det nyregistrerats 2 491 husbilar under årets sex första månader. Första halvåret i fjol var siffran 1 889, enligt färsk statistik från Husvagnsbranschens Riksförbund.

Även nyregistreringarna av husvagnar ökade under årets sex första månader jämfört med motsvarande period året innan. Hittills i år har det nyregistrerats 2 737 husvagnar jämfört med 2 430 första halvåret 2010. En ökning med cirka 13 procent.

Noterbart är att det numera nyregistreras nästan lika många husbilar som husvagnar. Går man tillbaka några år i tiden så var det en klar övervikt för husvagnar i registreringsstatistiken.

Den stora husbilsboomen kom under åren 2005 och 2006 och därefter har ökningstakten fortsatt varit hög. Om trenden håller i sig nyregistreras det snart fler husbilar än husvagnar här i landet.

-  Anledningen till den stora ökningen de senaste åren hänger ihop med att 40-talisterna börjat gå i pension. Det är en grupp som är välmående både fysiskt, psykiskt och ekonomiskt. 40-talisterna är också språkkunniga och resvana, säger Lars Erik Paulsson, kanslichef på Husvagnsbranschens Riksförbund.

Många av de nyblivna husbilsägarna har tidigare haft både villa och sommarstuga.

- Nu är det många som säljer sommarstugan och i stället skaffar sig husbil för att komma ut och återupptäcka värden, säger Paulsson som också påpekar att det är många tidigare båtägare som nu övergivit livet på sjön och i stället skaffat sig husbil.

Han skickar också med ett tips till den som tänker skaffa sig husbil för första gången:

- Börja med att hyra en husbil för att prova på hur det känns, säger Lars Erik Paulsson.

Annons